Богата историја Ниша у документарном серијалу на РТС-у

Документарни серијал „Историја Ниша“ приказиваће се од 29. јануара на Другом програму РТС-а. Аутори, сви из Ниша, истакли су на промоцији да ће то бити прилика да не само Нишлије, већ и гледаоци из целе Србије, сазнају мноштво детаља из богате историје Ниша.

Са много љубави, пијетета и одговорности стварали су ови људи две и по године првих пет епизода о историји Ниша. Од Нишлије – глумца Танасија Узуновића, чија је породица оставила трага у нишкој историји до младог редитеља Стефана Красића.

„Чини ми се, то смо се баш и шалили, да смо негде направили да у неким деловима Ниш изгледа као Рим, а у неким деловима као Истанбул, мало смо овековечили ту неку атмосферу како смо доживели да је она била“, каже редитељ Стефан Красић.

„Велика одговорност, поготову што, ја морам да кажем без икакве хвале, да су моји учествовали у делу историје, извесног Узун Стојана који је дошао из Херцеговине, да диже буну са Карађорђем“, истиче наратор Танасије Узуновић.

Истраживање богате историје био је изазов, кажу аутори, са жељом да се она представи на један другачији начин.

„Имамо богату грађу, имамо књиге, све је доступно али просто се не презентује народу како треба, мислим да је ово добар корак – научно-популарна серија са историјском тематиком у 'прајм тајму' на националном сервису, ја верујем да ће људи много научити одавде“, сматра сценариста Дејан Стојиљковић.

Аутори документарног серијала који ће имати три сезоне од по пет епизода сматрају да је посебно важно што ће се Историја Ниша емитовати на Радио-телевизији Србије.

„Наша жеља је била да једну фантастичну, бурну, богату, вредну историју нашег града, о којој се не зна баш увек све, покажемо, а ко би боље то урадио? Да виде и Нишлије, да виде људи у Србији, али путем РТС-а то ће видети људи у целом свету“, истиче продуцент Драган Виденовић.

Шта је са буреком и бројним другим детаљима из историје Ниша, гледаоци Другог програма РТС-а моћи ће да прате од 29. јануара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво