ФЕСТ ове године скупља емоције – и аутора и публике

Овогодишњи ФЕСТ почиње 28. фебруара, и под слоганом „Скупљачи емоција“, траје до 8. марта.

Идеја о слогану „Скупљачи емоција“ потекла је од Милоша Ђукелића, редитеља и продуцента, који је члан Одбора ФЕСТ-а.

„Сви људи који долазе на Фестивал, било они који се такмиче са филмовима, они који их гледају као публика, људи који раде на Фестивалу, новинари, критичари, сви они на неки начин скупљају емоције које са собом доносе филмови“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Иван Карл, градски секретар за културу.

ФЕСТ обележава и десет година смрти Бекима Фехмијуа. Ове године има – јединствени такмичарски програм.

„ФЕСТ је 2015. године постао такмичарски фестивал. Првих пет година било је неколико такмичарских селекција. Дошао сам до закључка, а и сви у тиму, у Одбору, као и уметнички директор, ми смо препознали да је можда логичније и боље да Српски филм - некадашњи и Главни програм сјединимо у један програм“, рекао је Карл и додао да сматра да ће тако програм бити занимљивији, и публици и ауторима који се такмиче.

У Главном програму ове године учествује 20 филмова. Биће их и ван конкуренције. ФЕСТ отвара филм Отац Срдана Голубовића.

У програм ФЕСТА спадају нови „Фест фокус“, „Фест гала“, „Фест класик“.

Петочлани међународни жири ће водити глумац Себастијан Каваца, а биће и запажених гостију.

„Ми смо већ рекли да ће Џон Малкович затворити ФЕСТ, уз њега ће бити Коста Гаврас. Њих двојица добијају почасног Београдског победника за доприност филмској уметности, Мира Бањац ће добити такође почасног Београдског победника а долазе још и Џулијан Сендс, Милчо Манчевски...“ изјавио је Карл.

Награда Београдски победник биће додељена за најбољи филм, најбољу режију, мушку улогу, женску улогу, сценарио и за најбољег дебитанта.

број коментара 0 Пошаљи коментар