Свечано затворен „Кустендорф“, главна награда за филм „Божићни поклон“

После шест дана интензивног фестивалског живота на Мећавнику је свечано затворен 13. „Кустендорф“. Златно јаје овогодишњег фестивала припало је редитељу Богдану Муресану за филм „Божићни поклон“. На затварању је наступило Културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“ из Крагујевца.

Чувена румба означила је крај 13. „Кустендорфа“ са кога поједини одлазе са наградама, а сви одлазе са осећањем да постоји место на свету на којем се филм чува од сваке банализације.

Жири 13. „Кустендорфа“ одлучио je да Златно јаје припадне редитељу Богдану Муресану за филм Божићни поклон

Реч је о црнохуморној драми која доноси причу о породици неколико дана пре пада Чаушескуа у Темишвару. Драма почиње у тренутку када отац схвати да је син у честитки коју је послао Деда Мразу, пожелео да Чаушеску умре.

„Објаснио сам глумцима да не играју комедију, већ трагедију, иако је много тога смешно. Смешно је јер ми сада знамо да ће следећег дана све бити у реду, јер знамо да је Чаушеску пао“, истакао је Муресану. 

Белорус Алиаксеј Палујан добио је награду Сребрно јаје за филм Језеро среће, за потресну причу о свом оцу који је одрастао у сиротишту.

„За мене је било важно аутентично искуство, зато је главна глумица девојчица из сиротишта. На овом филму је радила интернационална екипа и мислим да је таква сарадња будућност филма“, рекао је Палујан.

Бронзано јаје припало је шпанској редитељки Ингриди Сантос за филм Биф. Посебно је истакнут филм Хавана, Куба румунског редитеља Андреја Хуцулеака, док је као најпоетичнији филм одабран Далеки дом бугарског редитеља Димитра Кутманова.

Награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију припала је Хамеду Багхеиану за ирански филм Други.

„Не треба бити наиван па поверовати да један фестивал или један човек или група људи може да промени свет. Овај свет је већ увелико промењен, а ми верујемо да овај фестивал малим својим уделом ће утицати на његову промену у још већу утопијску слику света“, закључио је Емир Кустурица, редитељ и оснивач „Кустендорфа“.

Иако је свечано затворен, 13. „Кустендорф“, отворио је сезону Кустендорфских фестивала. С лепим временом у Дрвенград стижу класичари. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво