Нетфликсове 24 номинације почетак нове ере Оскара?

Стриминг видео-сервис Нетфликс имаће другу прилику да на додели награда Америчке филмске академије следећег месеца преузме главну награду филмске индустрије од традиционалних холивудских филмских студија.

Два Нетфликсова филма, мафијашки еп Ирац и драма о разводу Прича о браку, освојили су номинације за Оскара за најбољи филм који ће бити додељен 9. фебруара. Нетфликс је добио укупно 24 номинације, више него било који други продуцент, јавља Ројтерс.

Гигант Силицијумске долине бориће се за Оскара против холивудских студија старих преко једног века, укључујући „Јуниверзал пикчерс“, „Ворнер брос“ и „Колумбија пикчерс“.

Мрачна прича о пореклу стрипског јунака Џокера води са 11 номинација. „Јуниверзалова“ епска прича о Првом светском рату „1917“ и филм Квентина Тарантина Било једном у Холивуду, који је продуцирала „Колумбија“, добили су по десет прилика за освајање Оскара.

Освајање награде Америчке филмске академије за најбољи филм побољшало би репутацију Нетфликса у филмској индустрији и дало би му нова права у све јачој конкуренцији у борби за гледаоце. Компанија је почела да прави оригиналне филмове 2015. године и покушава да изгради колекцију престижних остварења заједно са десетинама својих комедија, трилера и акционих спотова.

Међутим, пионир дигиталног видео-садржаја разљутио је власнике биоскопа инсистирајући да његови филмови буду доступни за стримовање истовемено или неколико недеља након приказивања у биоскопима.

Главни биоскопски ланци успротивили су се томе и одбили приказивање Нетфликсових филмова. Та пракса је такође натерала чланове Филмске академије на дебату о томе како да дефинишу филм.

Прошле године Нетфликсова Рома номинована је за најбољи филм, али није победила.

Филмски критичар Овен Глајберман предвиђа да ће сервис за стриминг поново изгубити у трци за главну награду од „1917“ или Било једном у Холивуду, док, како тврди, Ирац нема „то што је потребно да пређе линију“.

За Ирца, који говори о нестанку вође синдиката Џимија Хофе, Мартин Скорсезе добио је номинацију за најбољег режисера, а Ал Паћино и Џо Пеши за споредне улоге.

Звезде филма Прича о браку Скарлет Јохансон и Адам Драјвер, који играју шоу-бизнис пар који води борбу за развод и старатељство, добили су номинације за главне улоге.

Међу осталим Нетфликсовим филмовима, Клаус и Изгубио сам тело, номиновани су у категорији за најбољи анимирани филм.

Биографски филм Двојица папа добио је три номинације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво