Бела мачка, ватромет и трубачи за почетак 13. „Кустендорфа“

Свечаност поводом почетка 13. „Кустендорфа“ и пројекција филма „Невидљиви живот“ Карима Ајнуза, обележили су прво вече Међународног филмског и музичког фестивала. У поноћ, гости и учесници „Кустендорфа“, дочекали су и Српску нову годину.

Ватромет и трубачи на тргу испред Цркве Светог Саве у Дрвенграду за почетак Нове године по јулијанском календару и за почетак 13. „Кустендорфа“.

Овогодишњи филмски и музички фестивал, тринаести пут спаја реномиране ауторе и младе ствараоце.

„Као да сам усред неке бајке и у исто време у дивљем, лудом Кустуричином филму. Паоло Сорентино, Матео Гароне и други који су били овде рекли су ми све најбоље о овом фестивалу“, открива италијански синеаста Паоло Вирци, члан жирија 13. „Кустендорфа“.

Владан Вукосављевић министар културе Србије истиче да је у питању један од најзначајнијих догађаја у години у српској култури.

„Окупља младе људе из целог света, он је нека врста Олимпијаде филмске и уметничке, окупља људе који желе да се истакну својом врлином, својим талентом, даром, подвигом на пољу седме уметности и једна врста, да се мало нашалим, и нека врста Уједињених нација филмских јер буквално са свих меридијана талентовани млади аутори долазе“, истакао је министар Вукосављевић. 

Тринаести „Кустендорф“ свечано је отворен 13. јануара. Иако гости фестивала нису склони сујеверју, за сваки случај, црна мачка је офарбана у бело.

На почетку награда за животно дело редитељу Пуриши Ђорђевићу, коме је посвећена ретроспектива великана.

„Сви питају зашто сам жив, а имам 95 година. Рећи ћу вам зашто. Ја сам сеачког порекла и никад нисам јео воће“, рекао је Пуриша Ђорђевић.

После прославе, следе интензивне радионице и пројекције и тако до суботе када се свечано затвара фестивал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи