Век од рођења Фелинија – изложба и ретроспектива у Југословенској кинотеци

Овог месеца обележава се сто година од рођења Федерика Фелинија, једног од најзначајнијих филмских редитеља 20. века. Тим поводом, Југословенска кинотека приредила је посебан програм – ретроспективу и изложбу.

Вечити дечак и краљ филма, како су га звали, рођен је у Риминију, живописном градићу на јадранској обали Италије. 

Цртао је плакате како би бесплатно улазио на пројекције, а своје одрастање у доба фашизма описао је у једном од најлепших филмова у историји кинематографије Амаркорд (Сећам се).

„Федерико Фелини је један од оних редитеља који су постали синоним за кинематографију, једноставно кад кажете Фелини, мислите на филм, а то је заправо и његов живот“, изјавио је Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке.

Фелини је био редитељ са статусом филмске звезде. Његов алтер его испред камере био је Марчело Мастројани.

Добио је четири Оскара за филм и један за животно дело, редитељски рекорд за сва времена.

Захваљујући његовом филму Долче вита (Сладак живот), тај израз се усталио у свакодневном говору, а по презимену једног од ликова, „папарацо“ је постао назив за насртљиве фото-репортере.

„Овај цео циклус ће трајати две недеље и верујем да ће свако пронаћи неки термин да погледа неко од ових заиста изузетних остварења“, каже Вујовић.

На програму је 17 филмова, а у Југословенској кинотеци у уторак 14. јануара, у сарадњи са Италијанским институтом за културу отвара се изложба цртежа Федерика Фелинија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара