Серија „Група“ и на „Ваљевским филмским сусретима“

У Ваљеву се у недељу завршавају „Ваљевски филмски сусрети“. Најбољим младим ауторима за кратки играни филм ће бити додељене награде, а претпоследње вечери фестивала приказана је претпремијера 10. епизоде наше серије „Група“, чији су се актери поклонили, углавном млађој, публици.

Остварења младих филмаџија, не само из Србије, већ и земаља у окружењу у фокусу су „Ваљевских филмских сусрета“, који се организују већ шест година.

„Филмски фестивал, поред тога што се борио за реализацију модерне биоскопске сале, посвећивао је велику пажњу раду са младима кроз едукативне филмске радионице, али и такмичарском програму где су заступљени млади аутори. Пошто је фестивал самим тим слоганом који нам поручује изашао 'ван оквира', изашао из тог локалног концепта и прерастао у један регионалан формат. Први пут нам учествују млади аутори, долазе нам са филмовима из, са територије бивше Југославије“, наводи извршна директорка „Ваљевских филмских сусрета“, Драгана Јаковљевић.

Заљубљеници у седму уметност имали су прилику да гледају нове дугометражне игране и документарне филмове. Приказани су Дневник Дијане Будисављевић, Мој јутарњи смех, Марка Ђорђевића и македонски документарац Земља меда. Српска премијера филма Груди, редитељке Марије Перовић, била је са намером на „Ваљевским филмским сусретима“.

„Прије свега зато што мислим да начин на који сте ви покренули и отворили биоскоп и овај млад Фестивал, и млади људи који су професионалци, а раде га, је нешто што је увијек позив који се не одбија. Ваљево је некако, да употребим тај у духу носталгичном, мерак“, каже редитељка филма Груди, Марија Перовић.

РТС-ова серија Група ближи се крају. Њени актери били су у Ваљеву због претпремијере десете, претпослење епизоде.

„Драго ми је што сам у Ваљеву. Имам доста пријатеља овде и увек кад дођем се осећам као код куће. А реакције су, углавном, да, позитивне. Мени је некако најважније шта кажу моји најближи пријатељи који нису уопште из овог посла, некако су ми они увек параметар, тако да, они кажу да је добро, да је узбудљиво и да им је жао што се сад то тако брзо завршава. И питају када ће друга сезона“, напомиње Страхиња Блажић, један од актера серије Група.

„Први пут да радим тако велику улогу и телевизијску. Јако значајно искуство је било за мене. Реакције? Ја до сада све што сам чула су биле изузетно позитивне“, наводи глумица Милица Трифуновић.

„Сигурно је јако битно како ће баш све испасти на крају. Мислим, одличне су реакције током ових девет епизода. Сад ћемо гледати и десету, али, да и последња, једанаеста, али, просто, јако је битан тај утисак, како ће публика све то видети као једну целину“, истиче један од креатора серије, Урош Томић.

На последњој вечери „Ваљевских филмских сусрета" за најбољи кратки играни филм, по оцени жирија, биће додељена награда „Слободан Голубовић Леман“, док ће најбољем директору фотографије припасти признање „Млади аутор“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи