„Дневник Диане Будисављевић“ за почетак „Ваљевских филмских сусрета“

Пројекцијом биографске драме „Дневник Диане Будисављевић“ почео је фестивал „Ваљевски филмски сусрети“ у пуној сали Центра за културу града Ваљева. Фестивал је свечано отворила Дрита Љоља, чланица жирија и извршна директорка фестивала „Синема“ из Улциња.

Пре пројекције награђиваног филма Дане Будисављевић, Драгана Јаковљевић, извршна директорка фестивала поздравила је публику и подсетила да „Ваљевски филмски сусрети“ постоје од 2014. године захваљујући ентизијазму младих активиста који су желели да врате биоскоп у свој град.

„Од почетка фестивал негује рад младих аутора, а овогодишње издање је прво које отварамо у овој дивној великој сали Центра за културу, јер је и сам фестивал прерастао локалне оквире и постао регионални.Ове године смо припремили фантастичан програм награђиваних играних и документарних филмова у биоскопу 85, а улаз на све пројекције ће бити бесплатан“, рекла је Јаковљевићева.

Дрита Љоља, извршна директорка филмског фестивала „Синема“ (Seanema), прогласила је фестивал у Ваљеву отвореним.

„Част ми је и задовољство што сам овде вечерас и да сам имала прилику да први пут дођем у ваш лепи град и упознам његове људе. Наша сарадња и размена из Улциња шаље веома важну поруку да се различитости не смеју гледати као претња, већ као позив на сарадњу. За сада између Србије и Црне Горе, а биће сарадња и целог региона“, истакла је Љоља. 

Фестивал ће трајати до 15. децембра, када ће бити проглашени победници у такмичарској селекцији кратког играног филма.

Шесто издање фестивала „Ваљевски филмски сусрети“ одржава се од 12. до 15. децембра 2019. године под слоганом Ван оквира.

Фестивал негује стваралаштво младих филмских аутора из региона кроз такмичарски програм, омогућава развој младе публике као и филмску едукацију средњошколаца.

Главни програм чине филмови младих аутора кратког играног метра, као и дугометражни филмови из Србије и региона, уз пропратне програме, који укључују музички програм и радионицу.

Фестивал организује ВАКУМ у сарадњи са Центром за културу Ваљево, Еу инфо центром, Истраживачком станицом Петница, док су различите програме фестивала подржали Министарство културе и информисања Србије, Град Ваљево, RYCO – Регионална канцеларија за сарадњу младих и Филмски центар Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво