„Краљ Петар Први“ најбољи филм на фестивалу у Чикагу

Овогодишњи српски представник у трци за Оскара, „Краљ Петар Први“, проглашен је за најбољи филм на фестивалу српског филма у Чикагу.

Фестивал „Ка светлости без међа“, одржава се сваке године, траје три дана, а награде су ове године додељиване први пут.

Жири, који су чинили Џес Карбонијер, оснивач Првог фестивала интернационалног филма на Флориди, Џошуа Чикоин, оснивач и директор Чикашког међународног фестивала музике и филма, Стефанија Ђокић, политиколог, и Мила Филиповић, новинар, доделили су награду и редитељу Петру Ристовском, али и младом Момчилу Гаврићу за изузетно одиграну улогу најмлађег каплара. 

Редитељ Петар Ристовски је преузимајући награду рекао да му је изузетна част што је део фестивала. 

„Изузетна ми је част што сте омогућили учешће нашег филма на Фестивалу и што сте угостили моју породицу, која је део филмске екипе. У Чикагу је снимљено много великих и добрих филмова, па ми се чини као да сам већ био овде. Јер ја сам растао уз домаћу кинематографију, али сам једним оком увек био и уз стари и уз нови Холивуд“, истакао је редитељ Петар Ристовски.

Према његовој оцени, овакви историјски филмови су вечни културолошки споменици, који нам помажу да се присетимо ко су наши преци који су се борили за слободу. 

„То сам имао на уму и током рада на овом филму, те приче о нашим прецима који су нам омогућили да се данас боримо на неким другачијим пољима. Име Петар значи камен, стена, а то је на неки начин и суштина лика краља Петра коју сам желео да прикажем“, објаснио је Ристовски. 

Осврћући се на долазеће такмичење за престижну награду Оскар, Ристовски је указао да је чињеница да је филм Краљ Петар Први српски представник веома важна за читаву продукцију која је радила на реализицаји овог филма, а за њега лично велика част да представља своју земљу у Америци. 

Осим редитеља, фестивал је угостио и глумице Теодору и Даницу Ристовски, које су заједно са глумцима Милошем Биковићем и Миодрагом Радоњићем присуствовале пројекцијама и конференцији за медије. 

Фестивал је ове године био посвећен 20. годишњици НАТО бомбардовања Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се