Најбоља домаћа и страна остварења на филмском фестивалу у Грачаници

Пети Косово и Метохија међународни филмски фестивал свечано ће бити отворен 11. децембра у Дому културе „Грачаница“. Част да ове године отвори фестивал припала је редитељки филма „Асиметрија“ Маши Нешковић и једној од главних глумица у овом остварењу Мири Јањетовић.

Фестивал се већ пету годину одржава у Грачаници са идејом да се прошири и на друге спрске средине на Косову и Метохији. Идеја је била да се људима који живе на овим просторима омогући да се упознају са савременим токовима европске и српске кинематографије.

Гост Јутарњег програма, директор Фестивала, Мирослав Могоровић, најављује да ће ове године приказати најактуелнија филмска остварења домаће производње и неколико европских филмова, од којих посебно издваја победника Берлинског фестивала, филм Синоними, као и два филма која су обележила Кански фестивал, Мартин Еден и Томазо.

„Фестивал ће отворити филм редитељке Маше Нешковић, Асиметрија који је премијерно приказан у оквиру Фестивала ауторског филма. Ту су и Реална прича из тренутно актуелног биоскопског репертоара. Потом филм Четири руже, Пијавице и копродукција Последњи Србин у Хрватској“, додаје директор Фестивала.

Посетиоци фестивала имаће прилику да гласају и на тај начин изаберу најбољи домаћи филм који ће бити проглашен на затварању Фестивала.

„Четврти дан фестивала је намењен деци и биће приказана четири европска дечја филма. То је уједно и део програма који је осмислила Европска унија да се млађа публика навикне на конзумирање филмова и да се навикну да је место за гледање филмова биоскопска сала“, наводи на крају гостовања у Јутарњем програму, Мирослав Могоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво