Два филма за све од 7 до 107

Југословенска кинотека децембарским пројекцијама обележава јубилеје два култна класика – 80 година филма „Прохујало са вихором“ и 60 година од премијере филма „Бен Хур“.

Два највећа и најпознатија америчка филмска спектакла Прохујало с вихором и Бен Хур донели су славу и новац не само америчкој кинематографији већ и читавој екипи која је радила на њима пре 80, односно 60 година.

Шта их је учинило тако неодољивим, готово магичним, за публику широм света.

„Пре свега њихово монументално трајање. Прохујало с вихором траје готово четири сата, Бен Хур три и по. Изузетне сценографије, изузетан костим, епске приче, изузетни глумци. Заиста један спој уметничког и комерцијалног који је готово јединствен и учинио је то да, осам деценија касније и шест деценија касније, ови филмови могу сасвим нормално да се гледају, могу и даље да привуку велику пажњу гледалаца“, сматра управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић.

Захваљујући свему томе, људи су хрлили у биоскопе тако да се улагање у ове филмове вишеструко исплатило иако је буџет за то време био астрономски. Виктор Флеминг је те 1939. за Прохујало с вихором потрошио четири милиона долара, а Вилијам Вајлер је 20 година касније за Бен Хура располагао са 15 милиона.

Нису изостале ни награде. Први је однео десет, а други чак једанаест Оскара и четири Златна глобуса.

Популарност тих филмова није се пренела само на главне глумце – Вивијан Ли, Кларка Гејбла или Чарлтона Хестона, већ је ефекат био много већих размера. Довољно о томе сведочи и податак да је Пулицером награђена књига Маргарет Мичел која је била предложак за сценарио Прохујало с вихором, после Библије, постала најпродаванија књига у Америци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи