РТС-ов документарац „Трагом истине – Где су?“ приказан премијерно у Београду

Уочи Дана људских права, породице несталих и киднапованих на Косову и Метохији траже право да сазнају судбину својих најмилијих. Њихова потресна сведочења преточили су у филм „Трагом истине – Где су?“ новинарка РТС-а Јелена Божовић из дописништва у Ужицу и сниматељ и редитељ Јовица Крстића из нишког дописништва.

 

Од 1998. до 2000. године, на Косову и Метохији је нестало и киднаповано 1.303 лица од којих се за још 720 трага. Међу њима и начелник Хируршког одељења Клиничко-болничког центра у Приштини. Отет је усред бела дана у 13 сати, 14 дана након доношења резолуције 1244.

„Отет је испред главног улаза болнице у Приштини у присуству међународних снага које су биле у болници. Нико није реаговао и он је одведен незнано куд“, истакла је Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ.  

Сведочења чланова породица несталих и киднапованих чине окосницу филма. Бар неки мир у души пронашли су они који су добили посмртне остатке својих најмилијих – браће, мужева, синова. До сада је извршена примопредаја 220 тела.

„Ниједан сукоб, ниједан рат није завршен док све кости не буду тамо где би требало да буду и зато ће Комесаријат за избеглице и миграције да буде ту и да настави да помаже овај процес“, нагласио је Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије.

„Да ми данас након 20 година немамо ниједну пресуду за ове злочине, ниједан процес који је покренут и који се води и који је окончан је нешто што у најмању руку вређа“, оценио је Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

Аутори филма имали су више од шест сати потрестних исповести породица.

„Новинар не сме да плаче већ да ради свој посао, тако да људи схвате шта је зло и шта је покушај зла и да се супротставе сваком злу које постоји и сваком злочинцу и оном ко дозвољава да тај злочин остане некажњен“, објаснила је Јелена Божовић, ноовинар-истраживач.

„То сада ако не забележимо, појешће време и отићи ће то негде и мислим да је чак и намера неких појединаца да својим чињењем или нечињењем да се управо то деси“, закључио је Јовица Крстић, сниматељ и редитељ филма.

Филм Трагом истине – Где су? биће ускоро емитован на РТС-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво