"Indie Belgrade" од 12. до 15. децембра у Дому омладине

У Дому омладине Београд, 12. децембра почиње пети Фестивал независног америчког филма "Indie Belgrade". Фестивал наставља да прати своју јединствену нит слободе и независности у избору тема, ликова, начина приповедања и редитељских поступака.

Фестивал и овог пута доноси свежи дах новог и независног америчког филма, увек другачијег од онога што је тренутно актуелно на свим светским биоскопским благајнама, у свим светским мултиплексима, а долази из највеће светске „фабрике снова“, Холивуда.

„Сам инди филм је независан од система студија, а самим тим и теме су врло различите и аутори имају потпуну слободу у бирању тема и начину обраде. Но треба имати на уму да су независни филмови били први редитељски кораци Скорсезеа, Френсиса Форда Кополе, Џорџа Лукаса, одакле су тек касније прешли у Холивуд“, напомиње гост Јутарњег програма, филмски уредник Драган Николић.

Никада до сада избор филмова на Фестивалу независног америчког филма није био ближи млађој генерацији публике. Обраћајући се младима, путем медија који су за њих попут продужених удова, Фестивал се уједно обраћа и свој другој публици, доносећи јој неке од најзанимљивијих филмских прича аутора са северноамеричког континента.

Као једини специјализовани фестивал за амерички независни филм у Србији и у југоисточној Европи, мисија "Indie Belgradа" је да премијерно прикаже оно чега врло ретко има у домаћим биоскопима и на другим фестивалима.

Овогодишњи гост Фестивала биће Боб Бајингтон, редитељ који је освојио престижну награду на фестивалу у Локарну, али и даље снима искључиво ван Холивуда и целу своју каријеру гради само на овај начин. Осим његовог новог филма, награђиваног остварења Френсис Фергусон, ове године ће бити и других кадрова, лица и прича.

На фестивалу ће премијерно у Србији бити приказано седам независних америчких филмова, а поред разговора публике са специјалним гостом фестивала биће одржан и мастер клас, који ће бити својеврсно редитељско „отварање карата“ и јавно пролажење кроз оно што чини добар рад на припреми филма у некој од његових кључних фаза реализације.

Фестивал су подржали Секретаријат за културу града Београда, Амбасада САД у Београду и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Уметнички директори "Indie Belgrade" фестивала су Христина Хаџихаралабус и Радослав Павковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи