„Миљеница“ оборила рекорд на додели „европског Оскара“

На 32. додели Европских филмских награда одржаној у Берлину, тријумфовао је британски филм „Миљеница“, којим је ове године свечано отворен београдски Фест.

Догодило се као и током протекле три године када је доделом „европских Оскара“ доминирао искључиво један филм, попут Тонија Ердмана, Квадрата, Хладног рата.

Филмску 2019. годину на старом континенту обележила је интелигентна црнохуморна комедија о контроверзама и декаденцији на британском двору почетком 18. века – Миљеница – освојивши чак, осам статуета Европске акадмије, што је рекорд у историји доделе ове престижне награде.

Талентовани Јоргос Лантимос проглашен је најбољим редитељем, а за беспрекорну глумачку креацију краљице Ане у Миљеници, заслужено је награђена оскаровка Оливија Колман.

„Извините што нисам са вама. Имам слободан дан и играм се са децом и љубимцима, али узбуђена сам и почаствована Европском филмском наградом“, поручила је Оливија Колман.

Улога живота коју је остварио тумачећи алтер его шпанског редитељског мага Педра Алмодовара у филму Бол и слава, Антонију Бандерасу донела је титутлу најбољег европског глулмца.

„Захвалан сам Европској филмској академији и Педру који је чудо које се догодило у мом животу“, напоменуо је Антонио Бандерас.

Француској глумици Жулијет Бинош додељена је награда за европски филмски допринос у светским оквирима, коју је прихватила с песимизмом.

„Свет не иде у добром правцу, у великој смо кризи, али чини ми се да уметност постаје све важнија. Ипак, размишљам, да ли је у реду примити награду када свет иде наниже, ка свом крају“, пита се позната глумица.

Награду за животно дело добио је прослављени немачки редитељ и глумац Вернер Херцог.

„Увек сам се трудио да будем добар војник филма. Трудићу се да тако и остане“, поручио је Херцог.

О наградама додељеним у 24 категорије, одлучивало је 3.600 чланова Европске филмске академије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи