Ентони Хиклинг: Правећи филмове сазнајем истину о себи

Англофранцуски редитељ Ентони Хиклинг, један је од гостију овогодишњег „Мерлинка фестивала“, а његови филмови приказани су у београдском Дому омладине, у оквиру програма „Ретроспектива“.

Уз разговор са редитељем, одржане су пројекције филмова Један дубоки уздах, Мали геј дечко, Где коњи одлазе да умру и Фриг.

Говорећи о својим остварењима које карактерише религијска симболика и експлицитни сексуални прикази који често бришу границу између надреализма и реализма, Хиклинг је истакао да су сви његови филмови инспирисани искуствима из његовог живота.

„Због мојих филмова, посебно је то био случај са остварењем Мали геј дечко, наилазио сам на критике због присуства религијских елемената које нису виђене у филму пре. Суштина је да сам ја био веома укључен у цркву, посебно кад сам био млад. С друге стране, то је био период кад сам покушавао да се помирим са својом сексуалношћу, и те две ствари су пружале отпор једна другој јер као религиозан дечко мислио сам да ћу због своје сексуалности отићи у пакао, да сам лоша особа, а опет сам знао да је то моја природа и да то не треба да се мења“, истакао је Хикинг.

Према његовим речима, сва четири филма приказана у оквиру ретроспективе инспирисана су његовим животом где се као инспирација намеће потреба да се дође до истине.

„Многи уметници попут Марине Абрамовић, Луизе Буржоа и других користе своје лично искуство као полазну тачку за стваралаштво, а у потреби за таквом врстом креације је идеја о истини, о томе ко смо. У мојим филмовима можете видети сцене које су инспирисане мојим односом са мајком, са оцем ког сам упознао пре седам година, као и мој однос према цркви и слично. С обзиром на то да сам дуго радио на себи како бих се помирио са својом прошлошћу, то ми је омогућило да своја искуства искористим као полазну тачку за свој рад јер сам успео да прихватим и заволим себе баш таквог какав сам“, објаснио је Хикинг.

Осим ретроспективе Хиклингових дела, у оквиру друге фестивалске вечери приказани су и мексички филм Није вам ово Берлин, бразилска драма Сократ и чилеанско остварење Принц, овогодишњи добитник Queer лава на Филмском фестивалу у Венецији.

У склопу пратећег програма биће одржан Драг токс од 18 сати испред сале Американа Дома омладине Београда.

На овогодишњем „Мерлинка фестивалу, од 5. до 8. децембра, биће приказано 120 кратких, играних и документарних остварења, а специјални фокус је на француској квир кинематографији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво