У Кинотеци почели Дани словеначког филма

Отварањем изложбе поводом 100 година од рођења Франца Штиглица, истакнутог сценаристе, филмског и ТВ редитеља и пројекцијом остварења „Нећу више да будем лузерка“ редитељке Урше Менарт, те кратког филма „Рај“ Митје Личана и Соње Просинц у Југословенској кинотеци почели су Дани словеначког филма.

Ревију словеначког филма отворио је глумац Светозар Цветковић који се присетио својих глумачких почетака.

„Моја словеначка прича везана је за пријемни испит на ФДУ негде у другој половини прошлог века када сам између осталог положио јер сам за имитацију на опште одобравање комисије имитирао једног словеначког водитеља“, рекао је Цветковић. 

Додао је да је одмах по завршетку студија у првом професионалном ангажману у Атељеу 212 играо Матијажа Зупанчича.

„Желим да подсетим на сјајна имена словеначке кинематографије попут Милене Зупанчич, Радка Полича, Каваце старијег, а сада и млађег, Наташе Барбаре Грнчар, па све до прерано отишлог Јернеја Шугмана“, истакао је Цветковић.

Дани словеначког филма у организацији Друштва Словенаца „Сава“ ове године се одржавају пети пут, у седам градова у Србији, Београду, Новом Саду, Смедереву, Ковину, Панчеву, Нишу и Вршцу.

Београдска публика ће, од вечерас до 9. децембра, у згради Југословенске кинотеке имати прилику да погледа осам дугометражних филмова (три играна и пет документарних) и седам краткометражних филмова (четири играна и три документарна).

Другог дана публика ће имати прилику да погледа остварење Збрисана Михе Мацинија и Душана Јоксимовића, а потом и портрет проналазача Петра Флоријанчича, документарац Вена Јемерчича Стогодишњи сан.

Гости овогодишње филмске ревије су две групе пограничких и прекограничких Словенаца.

Киноатеље из Горице представиће своју продукцију, радионицу и документарну сагу Мирен дан Јана Мозетича, док ће се бројни чланови породице Кардош из Прекомурја представити филмом Стриц Геза иде у Затурце Штефана Кардоша.

Поред филмског програма, осмишљени су и пратећи програми ДСФ 2019, који ће садржајно употпунити ову манифестацију.

Публика ће 7. децембра у Југословенској кинотеци имати прилику да поздрави госте из Кинотеке Словеније, Филмског центра Словеније и словеначког филмског архива, ауторе и ауторке филмова у програму, а разговор ће водити др Ивана Кроња.

Такође у Кинотеци наредног дана у 12 часова биће одржана презентација Киноатељеа Горица.

Трибина на тему Граница биће одржана 9. децембра у 13 часова, а говориће се о филмској уметности, етнологији, антропологији, географији и политичкој историји, а њен фокус биће мањинске културе и њихов начин живота, словеначке и друге етничке мањине у граничним подручјима Региона и некадашње СФРЈ.

Филмови са главног програма биће у истом периоду приказани и у Новом Саду, Смедереву, Ковину, Панчеву, Нишу и Вршцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара