Почело снимање документарно-играног филма „Коридор“

У Бања Луци је завршена прва фаза снимања документарно-играног филма „Коридор“ који се снима у копродукцији Радио-телевизије Србије, Телевизије Републике Српске, Војнофилмског центра „Застава филм“, односно, Министарства одбране Србије.

Ауторка филма, Слађана Зарић, наглашава да је главни мотив снимања овог документарно-играног филма да се ода почаст погинулим борцима и отргне од заборава једна од најславнијих битака и победа Војске Републике Српске. Идеја за филм родила се пре шест месеци током промоције филма Ратне приче са Кошара.

У импровизованом студију у Бања Луци протеклих 10 дана снимљене су изјаве оних који су били директни учесници битке на Коридору. И то је почетак, јер ће у филму бити приказане исповијести чак 80 саговорника.

Радња филма започиње преласком хрватске војске преко Саве, а онда оним што је усљедило, формирањем логора, страдања Срба у Оџаку, Дервенти и погибији 32 војника из Војне поште Врање.

„Оно што је мене фасцинирало ових дана у Бања Луци, јесте тај морал који је тада био присутан. Веровали или не, многи официри, многи војници, када смо седели овде, ових дана, у струдију, када су причали о моралу, о расположењу војника које је тада било, о снази коју су имали, пустили су сузу“, напомиње ауторка пројекта, Слађана Зарић.

„Коридор није трајао као што многи мисле, 55 дана, како је било планирано. Коридор је трајао 102 дана“, наглашава генерал Бошко Келечевић.

Друга фаза снимања започеће у Србији. Ауторка филма најављује снимање реконструкција догађаја уз подршку Војске Србије. Истиче да се без подршке Министарства одбране Србије филм не би могао снимати.

„Као што сам негде стављала примат када сам радила Кошаре и Паштрик, на обичног војника, то ћу урадити и сада“, додаје ауторка филма Коридор.

„То је само наставак наше досадашње сарадње, за коју се надам да ће у будућности бити још интензивнија“, каће Милан Трбојевић, директор програма Телевизије Републике Српске.

Војна операција Коридор трајала је од 28. јуна до 6. октобра 1992. године на простору цијеле Посавине. У акцији су погинула 273 борца Војске Републике Српске, а рањено је 1918 бораца.

Из Центра за истраживање ратних злочина најављују да ће сва свједочења која буду снимљена за потребе филма Коридор бити објављена у књизи чија промоција се очекује 2020. године, када се очекује и промоција филма Слађане Зарић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво