Српска премијера филма „Груди“ на „Ваљевским филмским сусретима“

Филм „Груди“ црногорске редитељке Марије Перовић имаће српску премијеру на „Ваљевским филмским сусретима“ у суботу, 14.12. у 19.30 у „Биоскопу 85“.

Прича филма прати генерацију пријатеља, некадашњих ученика исте гимназије, који се окупљају у Никшићу због прославе годишњице матуре.

Улоге тумаче Дубравка Дракић, Нада Шаргин, Марија Шкаричић, Војин Ћетковић, Мира Бањац, Предраг Бјелац, Јелена Ђукић, Данило Лончаревић, Бранимир Поповић, Александар Ђурица и други.

„Након Херцег Новог, Улциња и Котбуса, радује ме да ће филм Груди имати премијеру баш у Ваљеву. Негде верујем да су сви мали градови слични по емоцији коју носе, а ово је филм о љубави, пријатељству и вери у људе коју смо сви негде изгубили. А кад говоримо о повратку правих вредности, ово је прича и о биоскопима у малим градовима. Овом приликом шаљем велике поздраве из Никшића који још увек нема биоскоп. Надам се да ћете се уз Груди и смејати и ових 93 минута проживети живот ликова, који су свуда око нас“, рекла је редитељка Перовић.

Ликови су припадници средње класе, интелектуалци, неостварени и шармантни анти-јунаци, родитељи и они који покушавају да се остваре као родитељи. Једна од кључних тема је борба против канцера дојке.

Тема приче је генерацијско, гимназијско пријатељство, а драмски разлог – болест, тако да се скреће пажња на врлине и мане савременог друштва: темпо живота, трка за афирмисањем, опстанак, пријатељство, подршка, генерацијски сукоб и жеља за бољим животом.

Филм је снимљен по сценарију Владиславе Војиновић и Марије Перовић, а након успешне премијере на фестивалу у Херцег Новом и награда на фестивалима у Улцињу и Сеулу, филм ће ускоро почети да се приказује и у биоскопима широм Србије.

Фестивал „ван оквира“ 

Шесто издање фестивала Ваљевски филмски сусрети одржаће се од 12. до 15. децембра 2019. године под слоганом „Ван оквира“.

Фестивал негује стваралаштво младих филмских аутора из региона кроз такмичарски програм, омогућава развој младе публике као и филмску едукацију средњошколаца.

Главни програм чине филмови младих аутора кратког играног метра, као и дугометражни филмови из Србије и региона, уз пропратне програме, који укључују музички програм и радионицу.

Фестивал организује ВАКУМ у сарадњи са Центром за културу Ваљево, „ЕУ инфо центром“ и Истраживачком станицом Петница, док су програме фестивала подржали Министарство културе и информисања Србије, Град Ваљево, Регионална канцеларија за сарадњу младих и Филмски центар Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво