Димитрије Цветковић – човек кога је пратило пет служби безбедности

У Свечаној сали Дома војске Србије одржана је промоција књиге Светка Ковача „Официр са пет досијеа - живот Димитрија Цветковића“. Према сценарију аутора књиге, сниман је и документарно-играни серијал „Тајне службе Србије“ који ће ускоро бити емитован на РТС-у.

Генерал у пензији и бивши директор Војнобезбедносне агенције, Светко Ковач, истраживао је обимну грађу из разних архива и досијеа, као и грађу из приватне колекције породице Цветковић.

Тако је настала биографија, неоубичајена по структури и стилу, значајна за историју и војску Србије у 20. веку. Ко је био Димитрије Цветковић, официр чији је професионални пут пратило и сумњичило пет служби безбедности?

„Димитрије Цветковић је био интересантан, зато што се радило о једном изузетно способном официру, који се бавио помало и обавештајним радом и који је имао контакте и са енглеском обавештајном службом, са четничким покретом, са партизанским покретом“, каже Светко Ковач.

Органак четничког покрета га је предао Гестапоу и крај Другог светског рата је дочекао у заробљеништву. Потом се прикључио Југословенској народној армији, али његов напредак је спречила служба КОС-а, на основу прикривања података из биографије. Убрзо је пензионисан.

„Он је представник једне генерације официра Краљевине Југославије који су имали сличан пут и који су имали сличне проблеме у току рата, а и после рата“, напомиње аутор књиге.

Светко Ковач је написао и сценарио за документарно-играни серијал Тајне службе Србије чија прва сезона обухвата период од 1839. до 1945. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво