Три пројекције најдужег аргентинског филма „Цвет“ у Кинотеци

Најдужи филм у историји аргентинске кинематогафије „Цвет“ ("La Flor") редитеља и сценаристе Маријана Линаса, који траје 13 и по сати, биће приказан у Југословенској кинотеци у три дела - 2, 3. и 4. децембра у Сали „Макавејев“.

Цвет је 2018. године премијерно приказан на Међународном фестивалу независног филма у Буенос Ајресу и освојио награду за најбољи филм, а награду за најбољу глумицу добиле су све четири протагонисткиње.

Јединствено остварење састоји се заправо од шест филмова различитих жанрова и прича. Повезују их четири главне глумице које су присутне у свим деловима – Елиза Карикахо, Валерија Кореа, Пилар Гамбоа и Лаура Паредес.

„Непоновљиви плод љубави и лудила“, описују филмски критичари пројекат на којем су Линас и глумице радили десет година.

Филм је учествовао на фестивалима у Локарну и Мелбурну. У Ротердаму је добио награду Фондације „Хуберт Болс“ 2018. године за први и 2019. за други део филма. Предстоји му биоскопска дистрибуција у Сједињеним Државама и Канади.

Шест епизода ове драме, фантазије, мјузикла... обједињује и редитељ Маријан Линас, који се појављује у кадру и објашњава структуру филма. Свака од прве четири епизоде садржи почетак, али се завршава усред приче. Пета епизода је једина приказана од почетка до краја, а шеста садржи само расплет приче.

Прва епизода је снимљена као Б филм. Група истраживача сусреће се са мумијом и њеним паранормалним проклетством. Друга епизода има два паралелна заплета – један прати растављени пар који поново ступа у контакт да би снимио песму, а други је мистерија о тајном друштву које припрема напитак вечног живота. Трећа епизода бави се групом шпијуна, уз опширне флешбекове који објашњавају њихове мотиве.

Четврта епизода користи експериментални мета-наратив у којем Елиза Карикахо, Валерија Кореа, Пилар Гамбоа и Лаура Паредес играју глумице које се окрећу против свог редитеља и његове комплексне наративне структуре.

Пета епизода је црно бели, углавном неми римејк филма Излет (Partie de campagne, 1936) Жана Реноара. Шеста епизода је испричана кроз дневник Енглескиње која живи на америчком континенту у 19. веку. Она и још три жене напуштају пустињу у којој су годинама биле заробљене.

Цвет је заједнички пројекат продукцијске куће "El Pampero Cine" и глумачког друштва "Piel de Lava", који чине четири главне глумице.

Пројекција у Кинотеци организована је у сарадњи са амбасадом Аргентине у Београду. Филм се приказује на шпанском језику, са енглеским титловима. Улаз ће бити бесплатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара