Гран-при 25. ФАФ-а остварењу „Мој јутарњи смех“

Домаћи филм „Мој јутарњи смех“ редитеља Марка Ђорђевића добитник је гран-прија „Александар Саша Петровић“ на 25. Фестивалу ауторског филма у Београду. Ове године, први пут је додељна и награда „Гордан Михић“ за најбољи сценарио.

Потврда новог концепта Фестивала ауторског филма да буде окренут новим генерацијама стваралаца из целог света, препознатих по особеној и снажној ауторској поетици, свакако је одлука да Мој јутарњи смех, дебитантско дело редитеља и сценаристе Марка Ђорђевића понесе титулу најбољег.

Мали интимни филм у коме је последњу улогу остварио Небојша Глоговац играјући видовњака, приповеда о генерацији коју су превише штили родитељи.

Суштински, то је прича о одрастању, у којој главни јунак није тинејџер, већ човек од тридесетак година, који покушава да превазиђе раздор у сопоственој породици и постане самосталан човек, а не нечији син.

„Ја сам бележио сцене које су ми деловале да долазе са истог места, места личног незадовољства, неке несређености једног младог човека и записивао сам ситуације како из свог живота тако и људи са стране из окружења. Нешто сам измаштао, а онда сам на крају сам видео о чему је филм“, објаснио је редитељ Марко Ђорђевић.

„Филмови које смо бирали ове године за Фестивал ауторског филма су, такође, на неки начин бескомпромисни, слободни филмови који причају једним сопственим специфичним језиком који сваки аутор гради у оквиру кога гради неки свет“, истакао је Стефан Иванчић, селектор програма ФАФ-а Храбри Балкан.

Са таквим квалификацијама награђени су и француско-шпански филм о судбини осуђеног пиромана Ватра ће доћи Оливера Лаксеа који је проглашен најбољим редитељем, као и филмска адаптација познатог романа Џека Лондона Мартин Еден италијанског аутора Пјетра Марчела, коме је припала награда „Гордан Михић“ за најбољи сценарио.

број коментара 0 Пошаљи коментар