Гран при Фестивала ауторског филма за „Мој јутарњи смех“

Доделом награда и пројекцијом филма „Таласо“ Гијома Никлоа, у београдској Комбанк дворани завршен је Фестивал ауторског филма, а гран при „Александар Саша Петровић“ припао је филму „Мој јутарњи смех“ у режији Марка Ђорђевића.

Жири у саставу Огњен Главонић, Хана Јушић и Аријел Швајцер прогласио је Ђорђевићево оствaрење за најбоље у такмичарском програму Фестивала.

Гран при „Александар Саша Петровић“ Ђорђевићу је уручио Властимир Судар, професор и публициста.

Ђорђевић је рекао да нико из његове екипе није веровао да ће добити тако важну награду на престижном Фестивалу ауторског филма.

„Имали смо одличну атмосферу на пројекцији у програму фестивала. Људи су нам прилазили и говорили да им се допада филм. То нам пуно значи“, рекао је Ђорђевић.

Награда за најбољу режију припала је филму Ватра ће доћи редитеља Оливера Лаxеа, који је публика оценила као један од најбољих филмова фестивала.

Новоустановљена награда фестивала „Гордан Михић“ за најбољи сценарио припала је Маурицију Браућију и Пјетру Марчелу за филм Мартин Еден.

Браући се обратио видео-поруком публици у Комбанк дворани, у којој је истакао да му је велика част што је добио награду која носи име сценаристе важних европских филмова.

„Обећавам, доћи ћемо у Београд чим нам то обавезе дозволе. Београд је изузетна креативна средина у којој креативни људи праве добре филмове“, рекао је Браући.

Специјалном наградом за остварење у такмичарском програму награђен је филм Девица Августа Јонаса Труеба.

Професор и публициста Властимир Судар доделио је новоуспостављену награду „Влада Петрић“ за најсинематичнију секвенцу у играном филму, оставрењу Ватра ће доћи Оливера Лаxеа.

Лаxе се такође јавио видео поруком, захвалио на награди и обећао да ће са следећим филмом доћи на Фестивал ауторског филма у Београд.

Последња слика о оцу, у режији Стефана Ђорђевића, најхрабрији је филм у категорији „Храбри Балкан“, док је специјалну награду у том сегменту ФАФ-а добило остварење А сад се спушта вече Маје Новаковић.

Овогодишње 25. издање Фестивала ауторског филма обележио је одличан програм.

Публика је била у прилици да види јужнокорејско остварење Паразит које је победило на фестивалу у Кану, филм израелског редитеља Надава Лапида Синоними, који је понео најпрестижнију награду Берлинског фестивала Златни медвед, затим филмове Притка Кентемира Балагова, чија се радња одвија у рушевинама Лењинграда након Другог светског рата, То мора бити рај Елија Сулејманија...

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. нов 2019, 02:01) - Zeljka [нерегистровани]

Sasvim zasluzeno

Zaslužen Grand Prix za remek delo Marka Đorđevića i čitave ekipe. Nadam se da će se ostvarenje naći u bioskopima i da će šira publika imati priliku da shvati koliki je značaj ovog filma, i poetičko-estetički i na tematsko-idejnom nivou. Čestitke!