Која жена је била највећа Титова љубав

Ко су биле жене које су обележиле живот доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита? Зашто се о њима годинама ћутало и како је њихова трагична судбина утицала на Броза, говори документарни филм у производњи РТС-а, „Титове жене“.

Докле нас воде путеви Титових љубавних веза и како су се њихове судбине укрштале? Шта је заједничко његовим женама и шта о њему преко њих сазнајемо, моћи ће да се сазна у документарном филму Светлане Јанићијевић, Титове жене.

Уз богату архивску грађу, фотографије и снимке, у документарном филму о томе говоре чланови његове породице, историчари, истраживачи и Титови биографи из Србије, Русије, Словеније, Хрватске.

Гостујући у Јутарњем програму, ауторка филма, Светлана Јанићијевић, напомиње да Јованка Будисављевић, касније Броз, није била једина Титова жена, што је јавности познато.

Прва жена му је била Рускиња Пелагија Белоусова, коју је упознао у Москви пошто је као аустроугарски војник завршио на руском фронту и тамо заробљен, али је остао тамо и после краја рата. Пелагија Белоусова је имала око 14 година када су се упознали и убрзо су се венчали и у цркви и пред матичарем.

Друга жена му је била Лусија Бауер, такође у Москви, негде у другој половини тридесетих година. Обоје су радили у Коминтерни где су се и упознали.

Затим, на сцену ступа Словенка немачког порекла, Херта Хас, са којом ће живети негде до пред рат и са њом, као и са Пелагијом стећи сина.

Током рата, Титова званична секретарица, али и његова велика љубав, Даворјанка Зденка Пауновић, можда је уз Јованку, најпознатија од свих жена у нашој јавности.

Грађа за овај документарни филм највећим делом је прикупљена у Програмском архиву РТС-а, у Музеју Југославије који има велику ризницу фотографија, затим и из приватних архива историчара, истраживача и чланова породице.

Свака од ових жена оставила је траг на Титов живот, али је могуће да је Даворјанка Зденка Пауновић оставила највећи траг или је можда она била највећа и најстраснија његова љубав која је трајала током тих ратних година. Она је јако рано, веома млада, умрла одмах после рата и он ју је сахранио у дворишту Белог двора. Та гробница се и данас одржава.

Са Јованком је Тито пак, провео највећи део свог живота и нама је она најпознатија, али ће вечерашњи документарни филм Светлане Јанићијевић, Титове жене, скинути вео тајни и са осталих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво