„Бог постоји, њено име је Петрунија“ добитник награде Европског парламента

Филм „Бог постоји, њено име је Петрунија“ редитељке Теоне Стругар Митевске добитник је филмске награде Лукс Европског парламента за 2019. годину, објавио је у среду у Стразбургу председник Европског парламента Давид Сашоли.

Сашоли је честитајући финалистима истакао важност награде Лукс за политику и културу ЕУ.

„Није лако носити се са сложеностима нашег свакодневног рада без да будемо заокупљени техничким способностима парламентарних активности. Морамо такође бити у стању да комуницирамо са емоцијама и користимо нове језике“, рекао је председник.

Рекао је и да мора да се искористи прилика за освешћивање питања као што су имиграција, право на здравствену заштиту, феминизам и политичка етика кроз филмове.

„Решавање климатских непогода, наше колонијалне прошлости или дискусија о нашем моделу друштва кроз биоскоп је стимулативан изазов који се мора охрабрити. Једини смо парламент у свету који додељује филмску награду. Будимо поносни на то“, навео је Сашоли.

Међу троје финалиста ушли су филмови Заборављени случај Хамарскјолд, Власт и Бог постоји, њено име је Петрунија који проговарају о политици, вредностима и традицији и боре се против предрасуда.

Дугометражни играни филм Теоне Стругар Митевске настао је у македонско-белгијско-словенско-хрватско-француској копродукцији.

Радња филма, чија је светска премијера одржана на Берлиналу, одвија се у граду Штипу у источној Македонији где сваког јануара локални свештеник у реку баци дрвени крст који ваде стотине мушкараца.

Верује се да срећа и успех прате онога који га изрони. Овај пут за крстом је заронила и Петрунија која је успела да га уграби пре свих, што је разбеснело њене мушке супарнике.

Сваке године, од када је 2007. године установљена награда Европског парламента у циљу снажења европске филмске уметности, парламент традиционално на заједничкој седници у новембру објављује победника између троје финалиста.

Поменута три филма биће преведена на 24 службена језика Европске уније те ће се приказати у више од 50 градова у 28 земаља у оквиру Дана награде Лукс.

број коментара 0 Пошаљи коментар