„Бог постоји, њено име је Петрунија“ добитник награде Европског парламента

Филм „Бог постоји, њено име је Петрунија“ редитељке Теоне Стругар Митевске добитник је филмске награде Лукс Европског парламента за 2019. годину, објавио је у среду у Стразбургу председник Европског парламента Давид Сашоли.

Сашоли је честитајући финалистима истакао важност награде Лукс за политику и културу ЕУ.

„Није лако носити се са сложеностима нашег свакодневног рада без да будемо заокупљени техничким способностима парламентарних активности. Морамо такође бити у стању да комуницирамо са емоцијама и користимо нове језике“, рекао је председник.

Рекао је и да мора да се искористи прилика за освешћивање питања као што су имиграција, право на здравствену заштиту, феминизам и политичка етика кроз филмове.

„Решавање климатских непогода, наше колонијалне прошлости или дискусија о нашем моделу друштва кроз биоскоп је стимулативан изазов који се мора охрабрити. Једини смо парламент у свету који додељује филмску награду. Будимо поносни на то“, навео је Сашоли.

Међу троје финалиста ушли су филмови Заборављени случај Хамарскјолд, Власт и Бог постоји, њено име је Петрунија који проговарају о политици, вредностима и традицији и боре се против предрасуда.

Дугометражни играни филм Теоне Стругар Митевске настао је у македонско-белгијско-словенско-хрватско-француској копродукцији.

Радња филма, чија је светска премијера одржана на Берлиналу, одвија се у граду Штипу у источној Македонији где сваког јануара локални свештеник у реку баци дрвени крст који ваде стотине мушкараца.

Верује се да срећа и успех прате онога који га изрони. Овај пут за крстом је заронила и Петрунија која је успела да га уграби пре свих, што је разбеснело њене мушке супарнике.

Сваке године, од када је 2007. године установљена награда Европског парламента у циљу снажења европске филмске уметности, парламент традиционално на заједничкој седници у новембру објављује победника између троје финалиста.

Поменута три филма биће преведена на 24 службена језика Европске уније те ће се приказати у више од 50 градова у 28 земаља у оквиру Дана награде Лукс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво