Филм „Звиждачи“ на 25. Фестивалу ауторског филма

После светске премијере у Кану где се такмичио за Златну палму, филм „Звиздачи“ једног од утемељивача румунског новог таласа Корнелија Порумбојуа нашао се и пред домаћом публиком на 25. Фестивалу ауторског филма.

Културни Редитељ Корнелију Порумбоју прославио се 2006.године када је у Кану проглашен најбољим дебитантном за изврсну црну комедију 12.08 источно од Букурешта.

После камерне драме, полицијског филма у којем се бавио дефиницијом савести - Полиција, придев- поново се вратио језику, као водећој преокупацији.

Снимио је причу о корумпираном полицијском инспектору букурештанског одсека за наркотике, латино мафијашима и једној фаталној жени - који криминалне трансакције од дроге реализују уз помоћ језика звиждања.

Редитељ је инспирацију за филм добио пре десетак година гледајући телевизијску емисију о језику „силбо гомеро“, којим говоре становници шпанског острва Ла Гомере.

Од 12.08 источно од Букурешта до Звиждача, ваши филмови имају изражену политичку нит?

Наравно, да. Увек смо политични чак и у свом ставу, и мислим да је и филм на одређеном нивоу политички. С друге стране - то је коментар Румуније, али за мене је типичније занимање за ликове.

Порумбоију је са готово „неподношљивом“ лакоћом креирао комплексно, вишеслојно остварење које као да сједињује његова претходнеа дела, иронично се поигравајући са жанровима и референцама. Све то уз подршку изврсних глумаца, стандардно упечатљивог Влада Иванова и неочекивано добре Катринел Марлон.

 Да ли је било тешко научити језик звиждања?

„Били смо на двонедељном курсу с учитељем из Шпаније. Након што нам је објаснио основе, како да нађемо звук, како да држимо руку и прст у устима, па и језик, почели смо да звиждимо, да вежбамо код куће, и радили смо то годину дана. Али да, ми звиждимо у филму, нисмо наховани“, рекла је  је глумица Катринел Марлон.

„Кад смо почели да учимо тај језик, мислио сам да ће бити лако. Али с временом, корак по корак, схватио сам да је много тешко. Истовремено је било и смешно, јер ако покушаш да ставиш прст у уста, загрцнеш се,иду ти сузе, али на крају смо успели“, истакао је глумац Влад Иванов.

У случају ове нео ноар екстраваганце, којом редитељ излази из хереметичних румунских оквира, треба се препоустити духовитом и елегантном начину на који је креиран луксузно померени, опуштено апсурдни свет у коме више није ни важно ко кога шпијунира и да ли ће мафијаши бити ухапшени, а милиони пронађени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво