Филм „Звиждачи“ на 25. Фестивалу ауторског филма

После светске премијере у Кану где се такмичио за Златну палму, филм „Звиздачи“ једног од утемељивача румунског новог таласа Корнелија Порумбојуа нашао се и пред домаћом публиком на 25. Фестивалу ауторског филма.

Културни Редитељ Корнелију Порумбоју прославио се 2006.године када је у Кану проглашен најбољим дебитантном за изврсну црну комедију 12.08 источно од Букурешта.

После камерне драме, полицијског филма у којем се бавио дефиницијом савести - Полиција, придев- поново се вратио језику, као водећој преокупацији.

Снимио је причу о корумпираном полицијском инспектору букурештанског одсека за наркотике, латино мафијашима и једној фаталној жени - који криминалне трансакције од дроге реализују уз помоћ језика звиждања.

Редитељ је инспирацију за филм добио пре десетак година гледајући телевизијску емисију о језику „силбо гомеро“, којим говоре становници шпанског острва Ла Гомере.

Од 12.08 источно од Букурешта до Звиждача, ваши филмови имају изражену политичку нит?

Наравно, да. Увек смо политични чак и у свом ставу, и мислим да је и филм на одређеном нивоу политички. С друге стране - то је коментар Румуније, али за мене је типичније занимање за ликове.

Порумбоију је са готово „неподношљивом“ лакоћом креирао комплексно, вишеслојно остварење које као да сједињује његова претходнеа дела, иронично се поигравајући са жанровима и референцама. Све то уз подршку изврсних глумаца, стандардно упечатљивог Влада Иванова и неочекивано добре Катринел Марлон.

 Да ли је било тешко научити језик звиждања?

„Били смо на двонедељном курсу с учитељем из Шпаније. Након што нам је објаснио основе, како да нађемо звук, како да држимо руку и прст у устима, па и језик, почели смо да звиждимо, да вежбамо код куће, и радили смо то годину дана. Али да, ми звиждимо у филму, нисмо наховани“, рекла је  је глумица Катринел Марлон.

„Кад смо почели да учимо тај језик, мислио сам да ће бити лако. Али с временом, корак по корак, схватио сам да је много тешко. Истовремено је било и смешно, јер ако покушаш да ставиш прст у уста, загрцнеш се,иду ти сузе, али на крају смо успели“, истакао је глумац Влад Иванов.

У случају ове нео ноар екстраваганце, којом редитељ излази из хереметичних румунских оквира, треба се препоустити духовитом и елегантном начину на који је креиран луксузно померени, опуштено апсурдни свет у коме више није ни важно ко кога шпијунира и да ли ће мафијаши бити ухапшени, а милиони пронађени.

број коментара 0 Пошаљи коментар