ФАФ наставља да негује традицију професора Владе Петрића

У оквиру Фестивала ауторског филма представљена је награда која носи име професора Владе Петрића за најсинематичнију секвенцу у играном филму у част Славку Воркапићу Воркију. Вечерас на програму филм „Од сутра почињем да...“ редитеља Ивана Марковића и Линфенг Вуа.

За награду која носи име професора Владе Петрића, у овогодишњој селекцији је осам филмова који долазе из различитих програма.

С обзиром на то да је професор Петрић недавно преминуо, члан жирија Властимир Судар, са посебним акцентом говорио је, на конференцији за медије, о његовом лику и делу, али и о стварима које остају да живе и после њега. 

„Петрић је на много нивоа био модел многима од нас, показавши нам да уметност нема граница“, истакао је Судар.

Иза Владе Петрића остаће легат и фондација, како у Бостону тако и у Београду, чији ће циљ бити да филм представљају као уметност. Његове књиге биће преведене, а неки од необјављених рукописа биће објављени постхумно. 

Пројекција његовог филма Зид успомена најављена је за 27. новембар у Комбанк Дворани (Сала 4) с почетком од 13 часова. Филм ће бити приказан на енглеском језику, без српског титла.

Улаз на пројекцију је слободан.

На програму ФАФ-а вечерас од 19 часова, у Дому омладине, је филм Од сутра почињем да... редитеља Ивана Марковића и Линфенг Вуа.

Марковић је истакао да је његова инспирација за ово остварење проистекло из његових посета Пекингу, где су га посебно фасцинирале убрзане промене у архитектури, као и однос саме архитектуре и појединца у граду.

„Све ове промене доста су визуелно јаке, те је јасно зашто филм има тенденцију да комуницира визуелно“, истакао је Марковић.

Ву се осврнуо на редитеље који су га претходно инспирисали на стварање помињући Цаи Мингл-Лијанг, али и сам Тајвански нови талас филма.

број коментара 0 Пошаљи коментар