На филмском фестивалу у Њу Делхију награда РТС-овој драми „Љуљашка“

РТС-ова играна драма за децу „Љуљашка“, аутора Бранка Вучића освојила сребрну медаљу на интернационалноим филмским фестивалу „Chinh India Kids Film Festival“.

Фестивал се одржава током новембра у Њу Делхију у Индији, и има за циљ развијање интересовања за квалитетне програме за децу и промоцију нових жанрова, иновативних програма и формата који унапређују образовање и културу у програмима намењеним деци.

Жири овог фестивала уважава мишљење деце о програмима и њихово мишљење је одлучујуће при избору награђених програма.

Награде су: златна, сребрна, бронзана и посебна награда жирија. Награђени програми и програми који су ушли у званичну селекцију постаће део Chinh филмског удружења и биће приказивани у школама, образовним институцијама, библиотекама, НВО-има које раде са децом са посебним потребама.

Љуљашка је урађена у оквиру ЕБУ-серијала. Принцип ЕБУ- размене је следећи: филмови/драме се раде на задату тему коју постављају европски продуценти и она је иста за све земље учеснице. Јунаци су деца узраста од 7-11 година, а теме су различите.

Примарна циљна група су деца од предшколског узраста па до краја нижих разреда основне школе.

Учешћем у овом серијалу за узврат добијамо десетак играних и исто толико документарних филмова из земаља чланица ЕБУ-а. Наши филмови (играни, као и докуменатрци) увек су међу запаженијим, а пошто се емитују на осталим јавним сервисима, ово је и добар вид промоције наше куће.

Наш филм Љуљашка, из ЕБУ серијала позван је на још неколико вeликих светских фестивала филмског и ТВ стваралаштва за децу.

Амир (10) је дечак који је са својим старијим братом Сабером (13) на избегличком путу од Авганистана ка Немачкој. Надају се да ће се тамо наћи са родитељима које су изгубили после бродолома. На уласку у Србију, дечаци су се уплашили од рутинске контроле и побегли сами преко реке у пусто пространство Делиблатске пешчаре.

После много лутања наишли су на једну фарму. На тој фарми Амир се срео са Милошем, дечаком својих година и између њих се родило пријатељство које ће трајати два безбрижна дивна дана, а онда ће браћа морати да наставе пут.

Сценариста и редитељ филма је Бранко Вучић, директор фотографије Дарко Станоев, сценограф Тања Ивановић, костимограф Александра Стошић, композитор Милош Зубац, монтажер Тихомир Дукић, продуцент Милорад Конрад, а у филму играју: Амир Хусеин Зада, Тајсан Султан Зада, Урош Тодоров, Марина Гава и Ненад Тодоров.

Филм је произведен 2017. године.

Видео клипови рада жирија и процеса одлучивања могу се видети на сајту: www.chinh.in.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво