Балкан без граница у оквиру Фестивала ауторског филма

На конференцији за медије у оквиру Фестивала ауторског филма говорили су селектори програма „Храбри Балкан“, организатори фестивала „Башта Фест“ као и уметнички директор Фестивала, Срђан Вучинић.

Прилику да се први обрате присутнима на конференцији имали су селектори програма „Храбри Балкан“, Маша Сеничић и Стефан Иванчић. Овогодишња селекција обухвата девет филмова, међу којима ће се први пут наћи и три дугометражна филма.

Годинама уназад у фокусу селекције „Храбри Балкан“ даје се предност новим гласовима са Балкана чији филмови говоре о Балкану.

„Доста смо различити у томе како бирамо филмове, што је и суштина нашег тима. За мене је нека линија селекције преиспитивање идентитета и однос личног и колективног“, истакла је Маша Сеничић.

Овогодишњу селекцију програма „Храбри Балкан“ отвара филм Припадање турског редитеља Бурака Цевика.

Представници „Башта феста“, Маја Шуша и Јован Јелисавчић, представили су своје планове за следеће, седмо издање „Башта феста“ које нас очекује почетком јула следеће године у Бајиној Башти.

То је међународни фестивал кратког филма који представља важно дешавање у области кинематографије за младе ван Београда. Иницијална идеја организатора Фестивала јесте да активирају биоскопска платна на један алтернативан начин, с обзиром на то да се фестивал одвија на отвореном.

Јелисавчић је истакао да ће у склопу предстојећег фестивала бити постављен и камп, за који се нада да ће привући још већи број младих из региона.

Током Фестивала ауторског филма, публика ће имати прилику да види четири остварења која су награђена на овогодишњем „Башта фесту“. Филмови ће бити приказни у Југословенској Кинотеци 25. новембра.

Уметнички директор Фестивала ауторског филма, Срђан Вучинић, је најавио ретроспективу оних филмова који су током протеклих 25 година остали запажени у кинематографији.

Такође, имао је прилику да прокоментарише и промене на кинематографској сцени за време постојања Фестивала. Нагласио је да су филмови који ће се приказати у Кинотеци актуелнији од данашњих филмова поручивши да су „Нове дигиталне технологије само убрзале процес снимања филмова и учиниле филм приступачнијим широј публици“.

број коментара 0 Пошаљи коментар