Забележила најсветлије али и најдраматичније тренутке – моћ телевизије не опада

Реч „телевизија“ први пут је употребљена 1900. године у Паризу. Пре тога Паул Нипков је дошао на идеју да – покренути тачку значи оживети слику. Били су то зачеци телевизије, која захваљујући својој моћи и Уједињеним нацијама, 21. новембра 1996. године добија свој дан.

Упркос прогнозама да ће је „прегазити“ интернет и завидним годинама, јер рођена је 1925. године, телевизија – опстаје.

И док се најразличитији садржаји снимају, објављују, стримују на разним платфомама, број домаћинстава са ТВ апаратима у свету и даље расте, а телевизија је и даље највећи појединачни извор видео-материјала, подаци су Уједињених нација. На њен светски дан, у Телевизију су стигле њене легенде.

„Ја сам морала да учим текст напамет, јер сам мислила да је нормално, ако са неким разговараш, да није пристојно да читаш, да мораш да говориш. И после се појави тај 'идиот'... Шта је сад тај 'идиот'? Па то ти лепо иде текст испред објектива, и ти читаш шта све треба да кажеш“, рекла је  некадашња РТС-ова спикерка Љиљана Марковић.

Поједини јутјубери и инфлуенсери имају милионе прегледа на својим каналима, али моћ и утицај још су на оним – телевизијским. И највећи критичари не одричу се минутаже на ТВ.

„Гледам ја те платформе. Прексиноћ сам гледао себе. Замислите. Знате како сам изгледао, млад и леп, зелен кô ружа“, каже некадашњи директор РТС-а Ненад Ристић.

Историја бележи прву телевизијску рекламу – 1941. у Њујорку, 1958. године – почетак рада Телевизије Београд, а 1980. године појаву даљинског управљача.

Телевизија је забележила неке од најсветлијих, али и најдраматичнијих тренутака наших живота, и без обзира на све, заузела оно централно место, макар у нашим дневним собама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво