„Човек који је купио Месец“ – прича о Сардинцу који мора да испуни обећање

Поводом премијере италијанске комедије „Човек који је купио Месец“, у Београд су стигли редитељ филма Паоло Цука и главни глумац Јакопо Кулин.

На конференцији одржаној у Југословенској кинотеци, говорили су и Паола Кордоне, директорка Италијанског културног центра, који је подржао долазак гостију из Италије, и Лазар Ристовски, коме је поверена једна од главних улога у филму. 

„Узбуђена сам, јер поред себе видим редитеља и глумце, а управо сам огледала филм. Министарство спољних послова Италије жели да се италијански филмови гледају и дистрибуирају ван Италије и превасходно да афирмише младе редитеље, па ми је посебно драго што видим једног младог редитеља Паола Цуку. Као и све велике италијанске продукције, и ова комедија у себи садржи много тога, уз смех доноси мало горчине и наводи и на размишљање“, рекла је Кордоне.

„Ја сам са Сардиније, и недалеко од моје куће постоји једно место које изгледа као Месец. Када је ноћу небо пуно звезда, заиста изгледа као да сте на Месецу, а ми смо као деца често ишли на то место управо због тога. И ту смо и снимали сцене на Месецу. А сама идеја потекла је када сам прочитао у новинама вест о једном Американцу који је постао милионер тако што је продавао парцеле на Месецу“, почео је причу редитељ Цука о инспирацији за филм.

„Засметало ми је јер је Месец мој и ја живим на Месецу, како може он да га продаје? Управо ми је то послужило да покажем конфликт између једне мале културе, као што је Сардинија, и арогантног представника једне велике власти, што је у филму Америка. Овај метафорички конфликт с једне стране представља визију једног песника из једне мале културе и с друге стране глобализацију, ароганцију и војну силу, представљен управо као борба између Давида и Голијата“, испричао је редитељ Цука.

„Филм је заиста лепо прихваћен у целом свету, у Кореји, Јапану, у свим европским земљама, у Мексику, идемо сад у Париз, па у Њујорк. Драго ми је што смо дошли да представимо овај филм и у Србији и надам се да ће се и вашој публици допасти. За мене је била велика част да глумим са Лазаром Ристовским, јер сам његов велики обожаватељ“, изјавио је Јакопо Кулин.

Тражили лепог, доброг и симпатичног глумца  

„Желео бих прво да захвалим Италијанском културном центру на подршци да доведемо Паола и Јакопа као госте на премијери филма. Дистрибуирати филмове који у себи носе уметничку црту је увек тешко и ми смо се као 'Зилион филм' одважили да купимо овај филм за дистрибуцију, па бих желео да захвалим и Марку Чкоњевићу и "FAME Solutions"-у као дистрибутеру за Србију. Надам се да ће публика волети и гледати овај филм“, рекао је Ристовски.

„Тражио сам глумца у Италији који је леп, добар и симпатичан као Лазар Ристовски, и у Италији га нисам нашао. Питао сам копродуцента, који је из Албаније, може ли да нађе таквог глумца, али ни он није могао да га нађе, а не само да је знао ко је Лазар Ристовски, већ нас је и спојио. Ја сам велики обожавалац Кустурице, тако да знам Лазара још из филма Андергроунд, а он снимао је већ филм на Сардинији са једним мојим колегом, тако да није било дилеме“, објаснио је Паоло ангажман Ристовског.

Комедија Човек који је купио Месец је најгледанија домаћа комедија у италијанским биоскопима у последњих пет година, а редитељ Паоло Цука је написао и сценарио.

Радња филма смештена је у његовој родној Сардинији и прати локалног рибара (Лазар Ристовски), који је обећао жени коју воли да ће јој поклонити Месец. А зна се да Сардинци увек одрже своје обећање.

После премијере филм је на репертоарима биоскопа широм Србије од 21. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се