На Фестивалу ауторског филма шест домаћих премијера

Пројекцијом канског победника – филмом „Паразит“, у Београду почиње 25. Фестивал ауторског филма. До 30. новембра за Гран-при Фестивала „Александар Саша Петровић“, такмичи се 12 филмова.

Омиљени фестивал Београђана од 1994. године, који нас је у тешка времена санкција и изолације хранио филмовима и доносио другачији поглед у свет – истинске поштоваоце покретних слика које немају комерцијални предзнак, почастиће са чак 90 наслова који су значајан пресек стране и домаће продукције.

Овогодишњи Ауторски фестивал посвећен је маштовитом свету Душана Макавејева, али и једном од великих европских сценариста Гордану Михићу.

Од ове године, у такмичарском програму додељиваће се за најбољи сценарио која ће носити његово име.

„Мислим да смо се ми као средина јако мало одужили том великом и тихом човеку и сматрам да ће та награда да буде једна почаст њему, а са друге стране, један велики подстрек сценаристима широм света када сазнају чију награду су добили“, рекао је Срдан Голубовић, председник Савета Фестивала.

Уз добитника Златне палме, јужнокорејског Паразита који сведочи о класним разликама ту је и Берлински победник Синоними – прва филмска екранизација речника.

За наведене филмове, нажалост нема места у биоскопима којима владају блокбастери.

„Фестивали су јако значајни. Фестивали су данас један облик дистрибуције која заиста успева да доведе публику која је данас мало другачија, која данас мора да трага мора да буде активна да би била прави конзумент ауторског филма“, додао је Голубовић.

Чак шест домаћих премијера на 25. Ауторском фестивалу, међу којима је и Асиметрија редитељке Маше Нешковић, биће добар полигон за откривање нових ауторских светова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво