За „Неретву“ је и Пикасо одбио хонорар и прави мост дигнут у ваздух

Поводом 50 година од премијере филма „Битка на Неретви“, редитеља Вељка Булајића, у филмској галерији Културног центра Београда отворена је документарна изложба „Пут до слободе мора бити чист“.

Срушен је прави мост, али ниједан кадар није ушао у филм, јер се по минирању подигла велика прашина због које није могло да се снима. Та сцена касније је поновљена на макетама.

Снимање је трајало годину и по дана, играле су светски познате глумачке звезде, Орсон Велс, Јул Бринер, Сергеј Бондарчук и највећи југословенски глумци: Милена Дравић, Борис Дворник, Љубиша Самарџић, Бата Живојиновић.

ЈНА је уступила 10.000 војника и војна возила. Процењује се да је филм коштао између седам и 12 милиона долара, финансијски је помогло
око 60 државних фирми.

Номинован је за Оскара за најбољи страни филм, а Пикасо је за плакат енглеске верзије филма добио кутију најбољих вина из тадашње Југославије.

О филмском остварењу Вељка Булајића као продукционом феномену говори изложба фотографија „Пут до слободе мора бити чист“.

„Изложба је подељена у три целина. Једна је састављена од кадрова из филма, односно крупних кадрова главних глумаца. Друга је сачињена од фотографија иза камере, док су у трећој тотали на којима може да се види та продукцијска моћ. На изложби је и читав зид посвећен новинским чланцима да би се стекао утисак о бури коју је изазвао“, објашњава Маја Медић, приређивач изложбе.

У том смислу италијанска штампа је позитивно оценила филм, у Шпанији је био забрањен. И пола века од премијере југословенски партизански филм „Битка на Неретви" није добио прави аналитичко-критички приступ и треба му се као и осталим остварењима на тему Другог светског рата, вратити као гледаоци, сматра филмски критичар Мирољуб Стојановић.

„Ти филмови су били веома комплексни, него што је овлашно идеолошки контекстуализовано. Та хомунистичка перспектива и хуманистичко-борбени ангажман је заиста њихово примарно својство“, истиче Стојановић.

Ни визуелни аспекти нису били за потцењивање.

„Са ове временске дистанце доживљавамо га у суперлативу, пре свега када су у питању продукциона и глумачка остварења“, наводи Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Филм Битка на Неретви премијерно је приказан 29. новембра 1969. на отварању сарајевског културно-спортског центра Скендерија, а поред Јосипа Броза Тита и филмске екипе, присуствовали су и Софија Лорен и Омар Шариф.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво