Монографија за седам деценија постојања Југословенске кинотеке

У години јубилеја, Југословенска кинотека је објавила Монографију која сведочи о 70 година постојања једне од наших најзначајнијих институција културе.

Монографија на 260 страна, другачија је од осталих, јер претежно кроз визелне материјале – фотографије, документа, новинске чланке, старе карте и програме – уместо уобичајене комбинације текста и илустрација, приказује најважније догађаје из историје и делатности наше Кинотеке.

Први пут на једном месту, побројано је шта све садржи и кроз шта је све током седам деценија прошао овај храм филмске културе.

„Сва документа, сведочанства, информације које говоре о период од 1949. године, па све до 21. века, остаће као документ онима који ће доћи иза нас и свеодчиће о бурној историји југословенске кинематографије, српске кинематографије и свега онога што је обележило наше и време пре нас“, верује Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Књига је конципирана у три целине – Хронологија, Директори и Архив. Tекстови су објављени двојезично, на српском и енглеском.

„Искрено се надам да ће ова књига послужити будућим филмским ствараоцима и филмским истраживачима и људима, не само које буде интересовала Кинотека, него који се буду бавили архивским материјалом у свом стваралаштву, да им буде нека звезда водиља и да их инспирише шта све постоји у Кинотеци“, очекује приређивач Монографије, Маја Медић.

„У нашем Архиву, ту се налази све – чувају филмови, фотографије, плакати, целокупна пратећа филмска грађа. Ту се филмови обрађују. То је централно место Кинотеке, а биоскопи су место за гледање филмова“, објашњава Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке.

Монографија која подсећа и на све добитнике „Златног печата“ и „Плакете“ Кинотеке, својеврсна је најава за отварање нове, велике, сталне поставке Југословенске кинотеке средином децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво