Шест премијера у девет дана на Фестивалу ауторског филма

На овогодишњем Фестивалу ауторског филма, који се одржава од 22. до 30. новембра, публика ће имати прилику да погледа неколико домаћих премијера. Филмови, које је гледала публика светских филмских фестивала, први пут ће бити приказана београдској публици на Фестивалу ауторског филма.

Филм Маше Нешковић Асиметрија, ће своју премијеру имати у суботу, 23. новембра у 19 часова у Комбанк Дворани. Филм је премијерно приказан у оквиру програма "New Directors Competition", 43. Мостре у Сао Паулу, у Бразилу.

У остварењу које доведи у питање трансформацију љубавних односа током времена и разлоге због којих се везе распадају, улоге тумаче: Дариа Лоренци Флаc, Уликс Фехмиу, Мира Јањетовић, Младен Совиљ, Лола Витасовић, Матеја Пољчић, Дубравка Ковјанић, Милица Стефановић, Тамара Крцуновић, Љубомир Бандовић...

Домаћи филм Мој јутарњи смех, дебитанта Марка Ђорђевића светску премијеру имаће управо на 25. Фестивалу ауторског филма у Комбанк Дворани 26. новембра у 21.30 часова.

Мој јутарњи смех је прича о закаснелом одрастању тридесетогодишњака Дејана који коначно губи невиност. Све то, у ширем смислу, говори о једној генерацији која је одрастала „под стакленим звоном“ и чији су родитељи покушавали да сачувају децу од сурове реалности. Сада, када су родитељи изгубили достојанство и снагу и када су породице почеле да се урушавају, њихова деца, већ одрасли људи, коначно морају да преузму одговорност и суоче се са животом.

Посебан простор за младе ауторе 

Ове године Фестивал ауторског филма је у потпуности посветио свој програм младим домаћим ауторима и поред филмова Асиметрија и Мој јутарњи смех, који су део главног такмичарског програма, на репертоару Фестивала наћи ће се још четири филмска остварења.

Две младе ауторке, светску премијеру својих филмова имаће управо на 25. ФАФ-у. Милена Грујић, талентована млада редитељка приказаће свој дебитантски филм АС (25) у Дому омладине Београда 28. новембра од 19.30. Марина Радмилац са својим остварењем Who the fuck are you?, коју жанровски дефинише као црно-бела психоделик панк драма, наступа 28. новембра у Дворани Културног Центра од 19 сати.

Програм „Храбри Балкан“, најмлађа програмска целина на Фестивалу, у оквиру своје селекције приказаће два домаћа филма, која имају већ успешан фестивалски живот.

А сад се спушта вече, документарни филм Маје Новаковић приказује живот две баке које живе изоловано на брдима Источне Босне. Природа је ентитет са којим баке „причају“, ослушкују га и поштују. Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује.

Приказује се једноставност и чистота њиховог живота као и мукотрпан рад. Филм публика може да погледа у оквиру слота филмова „Храбри Балкан“ у Дому омладине 28. новембра у 17.30.

Стефан Ђорђевић и његов филм Последња слика о оцу, управо је покупио све симпатије жирија на Загреб Филм Фестивалу чије образоложење гласи: „Последња слика о оцу је потресна прича о односу оца и сина. Аутор је сликовно у потпуности дочарао тежину односа и саме ситуације у којој се ликови налазе“.

То је четврта награда за овај филм након светске премијере у Локарну у августу 2019. године, а домаћа публика ће филм моћи да погледа у понедељак 25. новембра од 19 сати у Дворани Културног центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво