Пројекције рестауриране верзије филма „Базен“ у Кинотеци

Чувени филм „Базен“ ("La piscine", 1969) редитеља Жака Дереа, са Аленом Делоном и Роми Шнајдер у главним улогама, добио је нову дигитално рестаурирану верзију у 4К, тачно пола века од настанка.

Посетиоци Кинотеке филм ће моћи да виде на десет пројекција, од 13. до 17. новембра у Сали Макавејев, у терминима од 18.00 и од 20.30 часова. 

Нова копија крими-драме и романсе недавно је премијерно приказана у Паризу, а затим је пуштена и у редовну дистрибуцију у више биоскопа.

Југословенска кинотека обезбедила ју је за домаћу публику у сарадњи с француском дистрибутерском кућом "Unzero films".

Базен (La piscine), филм о страсти и љубомори, са елементима еротике и психолошког трилера, режирао је Жак Дере у италијанско-француској копродукцији 1969. године. Сценарио заједно потписују Жан-Клод Каријер, Жак Дере и Жан-Емануел Колин.

Радња се дешава у луксузној вили на француској ривијери, где одмор проводе љубавници Маријана и Жан-Пол. У посету долазе Маријанин некадашњи љубавник Хари (игра га Морис Роне) и његова млада ћерка Пенелопе (Џејн Биркин).

Односи међу ликовима се компликују, Жан Пол заводи девојку, а тензија расте.

Уз атрактиван садржај и упечатљиве улоге великих глумачких звезда 20. века, копија у 4К омогућава уживање у визуелној лепоти филма, који сада изгледа исто као и у време снимања.

Приказивање рестаурираних класика представља дуг баштини, али и освежење на репертоару које у последње време практикују неке од највећих светских киниотека – у Паризу, Болоњи, Торину.

По узору на њих и Југословенска кинотека уводи ту новину. Тако су у септембру, такође у сарадњи с дистрибутером "Unzero films", на програму Кинотеке биле рестауриране верзије класика светске кинематографије Медеја Пјера Паола Пазолинија и Орфеј Жана Коктоа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво