Мук и аплауз на премијери „Дневника Диане Будисављевић“

На 15. фестивалу „Слободна зона“ у Београду, у Комбанк дворани се премијерно приказује филм „Дневник Диане Будисављевић“.

Истинита прича о држављанки аустријског порекла која је за време Другог светског рата, спасила више од 10.000 српске деце из усташких логора, коначно је стигла и пред публику у Србији.

Мук у дворани током трајања филма, прекинуо је дуг громки аплауз након прве од три распродате пројекције, а то је потврда да за Дневник Диане Будисављевић влада огромно интересовање. Београдској премијери присуствовала је редитељка Дана Будисављевић.

„Заиста ме пријатно изненадило да су три узастопне београдске пројекције распродате. Филм ће се баш због те велике популарности појавити у биоскопима. Показало се и овде, као и у Хрватској, у Пули, да публика жели да види ову причу“, каже редитељка Дана Будисављевић за РТС.

На београдску премијеру Дневника Диане Будисављевић стигао је и један од преживелих логораша и сведока страдања српске деце у усташким логорима – Милорад Јандрић.

У потресном сведочанству у филму, Јандрић је навео да је имао само једну годину кад је одведен у логор Стара Градишка, а у покољу му је страдало дванаест чланова породице.

„Најтежи доживљај ми је био у Јастребарско, после Старе Градишке. У Јастребарско када смо дошли, наишли смо на малу децу, која су још пузала. Група у којој сам ја био је ходала, али смо остали ван себе када смо дошли у контакт са том малом децом“, присећа се Јандрић.

Један од најишчекиванијих филмова године – хрватско-словеначко-српска копродукција Дневник Диане Будисављевић, чијој премијери присуствују високе званице из друштвено политичког живота, од сутра ће бити приказиван у биоскопима и културним центрима у Србији.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2019, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Sve cesstitke svima koji su izeli ucesca u ostvarivanju ovog dela

Jos kada sam prvi put cuo za Dianu Budisavljevic i njeno delo sirio sam ideju gde god sam mogao da se to ekranizuje i posalje u svet. Neobicno me raduje da je to Dana Budisavljevic sa ekipom uspela. Ist tako se nadam da ce film uskoro da stigne i u Ameriku da bih mogao da ga gledam i da preporucim narodu isto. Nadam se da ce do tada biti titlovano na Engleski da bi i sira publika bila upoznata. S najvecim postavanjem i pozdravima svima koji ucestvovase u realizaciju ovog projekta.

(уторак, 12. нов 2019, 12:11) - Љубодраг [нерегистровани]

Моје велико поштовање ...

за све младе (редитељка, продуценткиња, сценаристкиње, ...), које су нам подариле овај филм (био сам са кћерком синоћ).
Надам се да ће бити довољно рекламиран и приказиван у целој Србији.
Надам се, такође, да ће се из "илегале" на светлост дана, И УЗ МНОГО ВИШЕ РЕКЛАМЕ И КРОЗ ПОСЕБНЕ ЕМИСИЈЕ НА НАЦИОНАЛНИМ ТЕЛЕВИЗИЈАМА, извући и филм "ЗАВЕШТАЊЕ" ИВАНА ЈОВИЋА.
Бар толико жртвама и самом Јовићу дугујемо (због огромног труда који је уложио и теме коју обрађује-али, препоручујем и његов филм "Исцељење").

(уторак, 12. нов 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Dugo čekanje

Zar se moralo čekati toliko decenija da bi se snimio jedan ovakav film? Zašto se bacaju u zapećak stradanja srpskog naroda. I, da li smo se dovoljno odužili Diani Budisavljević za njeno herojsko humanitarno delo?