Све тајне мијачког племена у „Квадратури круга“

Мијаци су старо српско племе које и данас живи у Македонији. Задржали су обичаје Немањића, а верује се да су изградили Хиландар. Данас се међу њима само мањима изјашњава да су српске националности, већина су Македонци, док оних који држе да су Бугари практично и нема.

Мијацима се бави и емисија Квадратура круга, аутора Бранка Станковића. 

„Мијаци су организовани по племенском принципу. Живели су сви у такозваним задругама, заједницама... Зато су и толике куће њихове биле, јер када имате бројну породицу, онда морате имати кућу на два, три спрата“, рекао је гостујући у Јутарњем програму, Бранко Станковић.

Мијачка кућа се дуго изучавала на Архитектонском факултету у Скопљу као посебан предмет.

„Мијаци су у само четири села до пре једног века, имали 120.000 оваца. Већина домаћина је имала најмање 5.000 оваца, па до 10.000 и више. Они су извозили качкаваљ у Америку, имали су тамо своје представништво“, испричао је Станковић.

Ипак, поред такве традиције, много тога модерног је упловило у њихов начин и организацију живота. Многи су, нажалост, напустили своја места.

Средиште духовног живота је манастир Св. Јована Бигорског који потиче још из 11. века.

„Сви славе крсну славу, имају и славу села. Многи у 21. веку проналазе своје корене“, додао је Станковић.

Прича о томе да су изградили Хиландар је прича која се преноси „с колена на колено“.

„Ја ту причу нисам отворио, ја сам се држао речи науке, озбиљних истраживача, Јована Цвијића, Томе Смиљанића, који су пре једног века, када су joш имали потпуни додир са српским коренима, истраживали“, рекао је Станковић који је племену Мијаци посветио епизоду серијала Квадратура круга која се на Првом програму РТС-а емитује у суботу, 9. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво