Мира Бањац напунила 90, а и даље снима пуном паром

И даље размишљам искључиво о будућности, речи су Мире Бањац које је изговорила пре десет година, када је прослављала 80. рођендан. Ни сада, десет година касније, нема намеру да успори. Деведесети рођендан легендарна глумица дочекала је снимајући један филм и две серије.

Мирјана Бањац рођена је 4. новембра 1929. године у Ердевику. Њени родитељи су се венчали а да се нису познавали. Отац јој је био потомак српских емиграната у Америци који није знао српски, а мајка Војвођанка која није знала енглески.

Када је имала четири године, њен отац се вратио у Детроит, а она и мајка су, на наговор фамилије, остале. Пред почетак Другог светског рата мајка се запослила у шећерани у Београду, а Мира је живела са очевом мајком и тетком.

Кад је избио рат, границе су затворене, па су мајка и ћерка остале одвојене Дунавом.

После рата, позоришну школу завршила је 1950. године у класи Јурија Ракитина.

Позоришну каријеру започела је у Сремској Митровици, а играла је у Народном позоришту у Бањалуци, као и у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Седамдесете године сели се у Београд и постаје члан „Атељеа 212“, где је стекла статус култне глумице.

У Шотрином Боју на Косову започела је телевизијску каријеру, у којој је одиграла више од 160 улога, што у филмовима, што у серијама.

Било да је била у кожи Марије из истоимене серије, Даница Чворовић из Балканског шпијуна, стрине Цане у серији Паја и Јаре или, новијим генерацијама познате, Ружице Синђелић из Вратиће се роде, Мира Бањац је увек била омиљена међу публиком.

Једна је од најнаграђиванијих глумица са ових простора. Добитница је чак три пулске "Златне арене", две Стеријине награде, као и бројних признања, попут награда „Павле Вуисић“, „Јоаким Вујић“ и „Жанка Стокић“.

У својој колекцији има и Златног ћурана, Добричин прстен, Нушићеву награду и многе друге.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво