Отворен шести Јапанско-српски фестивал филма

Изложбом „Записи пред сан“ у Југословенској кинотеци отворен је шести Јапанско-српски фестивал филма. Овогодишњи програм насловљен „Ствараоци и дела“ осмишљен је уз богат пратећи програм, а фестивал се одржава у Београду, Новом Саду и Токију.

„Ствараоци и дела“ била је тема шестог Јапанско-српског фестивала филма. Посетиоци ће током фестивала имати прилику да виде краткометражна остварења младих аутора, као и искусних и талентованих редитеља обе земље, уз више пратећих програма, едукативног и забавног садржаја.

„Селекција је разноврсна. То су филмови из Венеције, Санденса и других важних фестивала. Има и неких премијера, тако да сам заиста узбуђен. Ово је некако година Јапана. Настављамо традицију ЈСФФ-а, тако да драго ми је што та прокрвљеност веза између Србије и Јапана је све дубља и дубља“, напомиње селектор Фестивала, Марко Грба Сингх.

„Уз филмове имамо и богат пратећи програм, то је и изложба наше младе уметнице Те-Kа-Ве, имамо трибине на тему јапанске и српске културе. Трибине на тему Човек и машина, Aутор и дело. Такође, можете да видите и Оркл медија панел“, истиче директорка ЈСФФ-а, Јована Стевић.

О блискости и различитости сензибилитета, а пре свега о квалитету дела студената филмске уметности са два краја света одлучиваће трочлани жири: Сандра Перовић, уредница у Редакцији филмског програма РТС-а, Милан Тодоровић, продуцент и редитељ и реномирана јапанска глумица Хако Ошима. У конкуренцији је 23 филма широког стилског и тематског приступа.

„Приметила сам да, када се ради о приступу темама, да је младалачка љубав присутна са обе стране. Јапанска дела баве се присношћу, док се у српским ова тема ставља у историјски контекст. Увек је у позадини неки догађај или чак други век“, каже чланица жирија Хако Ошима.

Фестивал се 2. и 3. новембра сели у Нови Сад, а истовремено ће бити одржан и у Токију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво