Јубиларно издање „Слободне зоне“ од 7. новембра

Петнаести, јубиларни, филмски фестивал „Слободна зона“ свечано ће отворити филм „Арета Френклин - Амејзинг Грејс“, 7. новембра у Комбанк дворани у Беграду, Културном центру Новог Сада и нишком „Синеплексу“.

Како саопштавају организатори „Слободне зоне“ филм Арета Френклин - Амејзинг Грејс је јединствени филмски документ о 48 сати снимања најуспешнијег госпел албума у историји.

Гледаоце очекује још узбуђења, попут домаће премијере контрoверзног хрватског филма Дневник Диане Будисављевић, редитељке Дане Будисављевић, у оквиру такмичарске Регионалне селекције - Хоризонти Балкана, 11. новембра, такође, у Комбанк дворани.

Овогодишњи програм „Слободне зоне“ обележиће филмови који се баве алармантним порастом насиља и десног екстремизма, етничким и социјалним тензијама, али и активизмом и начинима борбе против недемократских режима, паралелних криминалних структура и незајажљивости либералног капитализма.

Нови програмски сегмент на фестивалу „ЕУ Зона промена“ посвећен је свим променама које се тренутно догађају у Европској унији од нарастајућих социјалних тензија, Брегзита, питања миграната и пораста десних популистичких покрета.

Култура сећања и неопходност памћења као предуслов да се прошлост сачува и као опомена и као узор, такође је једна од важних тема овогодишњег фестивала. У време нарастајућег ревизионизма, лажних вести и фалсификовања историје, „Слободна зона“ се окреће ауторкама и ауторима који су свој рад и своје филмове посветили борби за истину и против заборава.

Борба за женска права, еманципацију и равноправан однос међу половима и даље је централна тема програмског сегмента „Женска линија“, а ту је и програм за младе „14+“ у оквиру кога ће бити организоване пројекције за средњошколце.

Поред већ традиционалних програмских линија посебним програмима биће обележено и 15 година „Слободне зоне“ и 30 година од пада Берлинског зида. У дворани Југословенске кинотеке публику очекују филмови као што су Небо над Берлином, Живот других и Барбара, као и најпопуларнији филмови са претходних издања фестивал под називом „Најбоље од Слободне зоне“ - 20.000 дана на земљи, Дугме од седефа, Со земље и Хана Арент.

Вредан помена је и специјални програмски сегмент „У фокусу“ у оквиру кога ће бити приказани неки од најзначајнијих филмова канадског редитеља Дениса Котеа, укључујући и његов најновији филм Антологија градова који нестају. Денис Коте ће бити гост фестивала и одржаће мастер клас предавање у Дворани Културног центра Београда.  

Фестивал траје до 12. новембра у седам биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво