Чет Бејкер, Чак Бери, Мајкл Џексон у документарцима ФМФ-а

Међу „актерима“ играних и документарних филмова четвртог издања „Паралелних визија“ – фестивала музичког филма су Чет Бејкер, Чак Бери, Мајкл Џексон, Џо Страмер, Пол Макартни, „Клеш“. Фестивал се, од 30. октобра до 3. новембра, одржава у Арт биоскопу Коларац, у оквиру Коларчеве задужбине.

Јединствена селекција играних и документарних музичких филмова доноси десет целовечерњих наслова и неколико кратких остварења.

Међу играним филмовима је биографско остварење (тзв. биопик) о последњим данима џез легенде Чета Бејкера Моје лудо срце који ће и отворити фестивал, као и романтична музичка драма, чији је лајт мотив музика култног британског састава „Клеш“ London Town, који ће затворити фестивал, а у оквиру дана посвећеног обележавању четири деценије легендарног панк-рок албума London Calling састава „Клеш“.

Документарни филмови доносе биографије уметника и бендова, али не беже ни од анализе горке стране индустрије забаве и поп културе, тако ће публика имати прилику, да на великом платну погледа причу о контроверзним сегментима живота Мајкла Џексона Напуштајући недођију (први и други део), награђену престижним Емијем за 2019. годину.

Паралелно, ту су и биографије једног од пионира рокенрола Чака Берија Chuck Berry, затим аустралијског бенда „Гоубитвинс“ The Go Betweens – Баш овде, као и одличан документарац са играним елементима о шпанским данима фронтмена групе „Клеш“, Џоа Страмера Joe Strummer on the Run.

Такође, део овогодишњег програма су и феноменолошки прикази ливерпулског клуба „Каверн“ (Cavern club) за који се тврди да је кумовао успеху легендарних „Буба“ – „Битлса“, као и прекоокеанска прича о пола века најпознатијег рок магазина свих времена Ролинг стоун – Приче са ивице (први и други део). Тим поводом биће организован и трибински програм на тему: Где су се откотрљали рок магазини.

Пројекеције се одвијају сваког дана од 18.30 и 20.30 часова, а карте по цени 250 динара, доступне су на благајни Коларчеве задужбине.

број коментара 0 Пошаљи коментар