Српски филм на Путу свиле

Редитељ Горан Паскаљевић представљаће следеће недеље Србију у Кини, на великом филмском форуму у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Биће у друштву велих светских редитељских имена, потврдио је Паскаљевић за Радио Београд, и најавио повратак у Србију после седам година рада у иностранству.

У родном месту Си Ђипинга Фу Џоу, Кина организује велики филмски форум.

Овај велики догађај трајаће од 15. до 20. октобра и окупиће најпризнатије независне филмске ауторе света, добитнике најпрестижнијих награда – Паола Сорентина, Нурија Билга Џејлана, Амира Кхана, Мађида Мађидија и Јиа Зхангкеа.

Част да учествује и представља Србију добио је Горан Паскаљевић. Редитељ објашњава да популарност својих филмова у Кини дугује државној телевизији.

„Мој филм Танго Аргентино приказивао се на кинеској националној телевизији и имао је много успеха. Онда су откупили филм Кад сване дан, а они ретко и са дугачком процедуром откупљују филмове. Тако сам им, са два филма постао познат, позвали су ме и велика ми је част што представљам Србију и што сам у друштву редитеља које волим и ценим“, рекао је Паскаљевић за Радио Београд.

Намера организатора форума у Фу Џоу, сматра редитељ је да покаже доминацију у том делу света.

„Фестивал се одржава по шести пут у граду од седам милиона становника. Будући да су много средстава улажу у фестивал и позивају светска имена, мислим да им је циљ да надмаше фестивал у Хонг Конгу, који је тренутно у кризи и Пусан, који се одржава у Јужној Кореји. Кинези желе да имају свој фестивал, који је јак и који парира осталим филмским центрима. Ја ћу бити модератор трибуне последњег дана, а од сваког редитеља су тражили да донесе инсерте из својих филмова. Све то ће се догађати у огромној Сали, чуо сам да су већ све карте распродате, а тема ће бити стил на филму“, додао је редитељ.

Паскаљевић одмах после Кине путује у Шпанију, Индију и Тунис, где његов последњи филм Упркос магли има своје фестивалске премијере.

После тога и дугих седам година рада у иностранству, редитељ се враћа у земљу да снима нови филм.

„Зове се Мачји крик. Сценарио сам писао са пријатељем Ђорђем Сибиновићем, доктором правних наука који је написао много лепих књига. Прича се заснива на стварном догађају, о човеку који се бори да оствари старатељство над својим хендикепираним унучетом, пошто су се ћерка и зет детета одрекли. У питању је друштвено критичка прича. Прошле године сам први пут у животу учествовао на конкурсу Филмског центра Србије и добио сам знатна средства, око 270 хиљада евра, почињем припреме и у мају или јуну креће снимање“, каже Паскаљевић.

„Радост снимања филма осећам увек, кад радим у својој земљи и са својим људима, онда поготову“, закључио је редитељ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво