Српски филм на Путу свиле

Редитељ Горан Паскаљевић представљаће следеће недеље Србију у Кини, на великом филмском форуму у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Биће у друштву велих светских редитељских имена, потврдио је Паскаљевић за Радио Београд, и најавио повратак у Србију после седам година рада у иностранству.

У родном месту Си Ђипинга Фу Џоу, Кина организује велики филмски форум.

Овај велики догађај трајаће од 15. до 20. октобра и окупиће најпризнатије независне филмске ауторе света, добитнике најпрестижнијих награда – Паола Сорентина, Нурија Билга Џејлана, Амира Кхана, Мађида Мађидија и Јиа Зхангкеа.

Част да учествује и представља Србију добио је Горан Паскаљевић. Редитељ објашњава да популарност својих филмова у Кини дугује државној телевизији.

„Мој филм Танго Аргентино приказивао се на кинеској националној телевизији и имао је много успеха. Онда су откупили филм Кад сване дан, а они ретко и са дугачком процедуром откупљују филмове. Тако сам им, са два филма постао познат, позвали су ме и велика ми је част што представљам Србију и што сам у друштву редитеља које волим и ценим“, рекао је Паскаљевић за Радио Београд.

Намера организатора форума у Фу Џоу, сматра редитељ је да покаже доминацију у том делу света.

„Фестивал се одржава по шести пут у граду од седам милиона становника. Будући да су много средстава улажу у фестивал и позивају светска имена, мислим да им је циљ да надмаше фестивал у Хонг Конгу, који је тренутно у кризи и Пусан, који се одржава у Јужној Кореји. Кинези желе да имају свој фестивал, који је јак и који парира осталим филмским центрима. Ја ћу бити модератор трибуне последњег дана, а од сваког редитеља су тражили да донесе инсерте из својих филмова. Све то ће се догађати у огромној Сали, чуо сам да су већ све карте распродате, а тема ће бити стил на филму“, додао је редитељ.

Паскаљевић одмах после Кине путује у Шпанију, Индију и Тунис, где његов последњи филм Упркос магли има своје фестивалске премијере.

После тога и дугих седам година рада у иностранству, редитељ се враћа у земљу да снима нови филм.

„Зове се Мачји крик. Сценарио сам писао са пријатељем Ђорђем Сибиновићем, доктором правних наука који је написао много лепих књига. Прича се заснива на стварном догађају, о човеку који се бори да оствари старатељство над својим хендикепираним унучетом, пошто су се ћерка и зет детета одрекли. У питању је друштвено критичка прича. Прошле године сам први пут у животу учествовао на конкурсу Филмског центра Србије и добио сам знатна средства, око 270 хиљада евра, почињем припреме и у мају или јуну креће снимање“, каже Паскаљевић.

„Радост снимања филма осећам увек, кад радим у својој земљи и са својим људима, онда поготову“, закључио је редитељ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 12. окт 2019, 23:27) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Ма пта има везе.

Муком стечене паре грађана Србије, преко буџета и Филмског центра поново иду подмуклом фалсификатору историје, који бројније српске жртве у логору Старо сајмиште није нашао за сходно ни да спомене, а да буде још горе, за постојање тог логора окривио је српске колаборационисте. Окривио је српски народ за равнодушност према страдању Јевреја и према камиону "душегупки", који је возећи кроз центар Београда према Јајинцима, гушио издувним гасовима Јевреје у херметички затвореној комори. Као да српски народ и сам није страдао и сав тај злочин није вршен од стране СС-оваца у строгој тајности. Лепо ће нас тај његов филм представити великом кинеском народу.