Ренесанса телевизијских серија не посустаје

Све је изгледа почело „Кућом од карата“, када су холивудски продуценти видели да је исплативије снимити серију него филм. У последње време телевизијске серије доживљавају ренесансу и код нас, све их је више и све су квалитетније. Шта значи ова експанзија?

Америчка серија Кућа од карата једна од најинтригантнијих и најгледанијих последњих година, показала је да холивудски глумци све чешће играју у телевизијским серијама. Међу њима је и оскаровац Кевин Спејси који је ових дана био у Београду. Један од најбољих глумаца данашњице посетио је Народно позориште. Како у свету, тако и код нас, телевизијске серије постају све популарније.

„Серија је нешто што везује гледаоца за дом, за термин. Серије у свету почињу да преузимају примат од кинематографије. Зашто велики редитељи и глумци све више раде серије? Прво, ушао је велики капитал у ту врсту програма, а с друге стране, серија заиста штеди време, пружају могућност гледаоцу да остане код своје куће. Оно што ме посебно радује, што није само код нас та експанзија, него се појављује све више серија и на другим телевизијама и сматрам да здрава конкуренција може, заправо, и да истакне стварни квалитет РТС-овог серијског програма“, наводи Марко Новаковић, уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

Некада давно, недељом увече љубитељи домаћег серијског програма били су уз телвизор. Данас се серије емитују и током недеље јер је све већи број серијских жанрова у којима сваки гледалац проналази нешто за себе.

Колико ће коштати снимање серије зависи од броја епизода и сезона емитовања. Најскупље су оне о епохи и њихова производња је најкомплекснија.

„Зато што мора да се изграде читави објекти који више не постоје. Да се уђе у израду све реквизите, свог декора, свог костима који се више не користи“, додаје Новаковић. 

Експанзија домаћих серија значи и више посла за наше глумце који све чешће постају и продуценти. РТС и ове сезоне производи научни и серијски програм највишег квалитета, а недавно је почело и снимање серје Свиндлери, у којој се глумац Дејан Луткић нашао у улози продуцента.

„Тешко је свакако радити два посла истовремено, с једне стране. А с друге стране, оно што претпостављам, због чега се људи одлучују на тај корак јесте да заиста имају потребу да ураде нешто добро, квалитетно и што ће остати забележено. На крају крајева, и да се оде корак даље, корак напред. Швиндлери су серија која ће имати 12 епизода, по идеји и сценарију Ђорђа Милосављевића. Прича је о људима који живе у малом месту, малој паланци одакле је добитник Краљевске лутрије од милион динара и сад сви преваранти и швиндлери долазе у ту паланку“, објашњава Луткић.

Емитовање серије Швиндлери планирано за 2020. годину, а ове године Радио-телевизија Србије приказаће гледаоцима 11 премијера, девет играних програма и две мини серије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво