Како да клинци заволе класичну музику

Шта је најважније за васпитање деце знали су још Стари Грци, а једна од пет дисциплина била је музика. Шта изазивају различити тоналитети можда не знамо, али добро знамо да се бебе најбоље успављују уз класичну музику и да је воле и биљке. Запамтили смо и изјаву млекара да његове краве дају више млека уз класичну музику.

Од прошле суботе на РТС-у се емитује анимирани серијал Музички карусел Јеле Чело, у коме Јелена Михаиловић, наша истакнута виолончелисткиња, на забаван и пријемчив начин покушава да млађој публици приближи класичну музику. Гошћа Јутарњег програма, ауторка серијала, Јела Чело, наводи да су реакције после прве епизоде биле веома позитивне.

„То је пре свега анимирани серијал којим смо мој тим и ја желели да, како често у шали кажем, да на фору навучемо клинце на великане из историје музике који су оставили огромно наслеђе покољењима. Компјутерко и Компјутеркица, моји помоћници су радознали и помажу ми у томе“, наглашава гошћа Јутарњег програма. 

Класична музика је комплексна тако да је за дечији узраст, почевши од беба које слушају поједностављену класичну музику, добро да се деци прилагоди и да се на њиховом развојном нивоу представи нешто што би они боље примили и боље прихватили, наглашава професорка Факултета музичке уметности, Бланка Богуновић.

„Добра музика увек нађе пут до слушалаца, а други аспект је социјални контекст који дефинише шта је пожељно, шта има вредност и шта треба да се слуша, јер је музика често везана за социјалне групе или за одређени социјални статус. Тећа ствар је узраст, а као четврти би се могло навести и то да музика има функцију регулације која је индивидуална. Музика нас везује за нешто, за неке асоцијације, садржаје и догађања, зато музика има и индивидуалну вредност“, истиче професорка Богуновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво