„Балканима“, празник за љубитеље анимираног филма

У Дому културе Студентски град, до краја викенда, одржава се 16. Европски фестивал анимираног филма – „Балканима“.

Селекторски тим одабрао је за такмичарски и ревијални програм 125 кратких анимираних филмова из 25 европских земаља.

Уз бројне разговоре, предавања и радионице, приређене су и две изложбе Ретроспектива и перспектива која пружа увид у савремену српску анимацију и Смрт мајке Југовића, на којој су представљене илустрације и процес настајања анимираног филма Михајла Драгаша.

„Желео сам мало да истражим нашу књижевности и игром случаја песма Смрт мајке Југовића је јако лепо одјекнула у мени и могао сам одмах све то да замислим као једну анимирану форму“, истакао је редитељ Драгаш.

Фестивал ће у недељу бити затворен пројекцијом награђених анимираних филмова, у две категорије: такмичарски и студенски програм.

„Постоје Академије у Европи које избацују јако добре студенте и оне се после често врате на 'Балканиму', као аутори својих филмова. Рецимо, ове године смо у селекцији добили велики број пољских и естонских студентских филмова и било је тешко изабрати, јер су сви били одлични“, објаснила је Мина Саблић Папајић, члан програмског тима.

Маратонска радионица „24 сата цртања стрипа“, већ 15 година одржава се прве суботе октобра, у уметничким школама, галеријама и културним центрима широм света. Ове године, први пут у Србији на 16. „Балканими“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво