Документарац „Сами“ и пензионери из другог угла – вечерас на Првом програму РТС-а

У сусрет 1. октобру, Међународном дану старих, вечерас од 21 сат, на Првом програму РТС-а, емитује се документарни филм „Сами“, који говори о животу пензионера у Србији. То је прича о односу према најстаријим становницима, али и о нама као пензионерима, унуцима, комшијама, гласачима... То је прича о животу старих, у граду и на селу, у старачком дому али и у самачким домаћинствима.

„Оно што смо ми покушали и, ја се надам успели, јесте да нешто дубље закорачимо у живот пензионера и да дамо неке одговоре. Амбиције су ми биле доста високе и надам се да сам успела да нешто од тога урадим“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, Јелена Обућина Ракић, аутор документарног филма Сами.

Додаје да се током снимања филма, трудила да сазна што више о пензионерима, како живе, какви су им ставовима према лажним дипломама, о томе да ли гласају на изборима...

Ауторка филма признаје да јој је филм помогао да разбије предрасуде које је имала о пензионерима, међу њима и ону да су им највећи проблем – пензије, што, како Јелена тврди, апсолутно није тачно.

„Кроз овај филм, ја сам схватила да, пензионере заправо највише мучи самоћа. И она не мора бити физичка, у буквалном смислу, да они немају никога ко живи са њима, јер добар део њих живе сами и они су на то навикли, то је више однос немара“, рекла је Обућина Ракић.

Каже да је разбила још једну предрасуду, а то је да пензионери нису у стању да креативно стварају. Доказ је њихово успешно и активно учествовање у филму.

Филм прати аматерску позоришну трупу пензионера и кроз њихових неколико дана, дочарава најизраженије проблеме најстаријих међу нама. Сниматељи који су на филму радили су Ненад Радмилац и Петар Вујанић. Тон је радио Срђан Бајски, Миљана Раковић је продуцент, Ирена Адамовић сарадник на сценарију...

„У филму има 20 до 25 ликова и нису сви пензионери. Ту има деце, има унука. То је филм који може једнако гледати дете од 10 година и неко од 90. Јер, то што се њима дешава данас, нама ће се дешавати сутра. Лепо би било да видимо и можда предупредимо неке проблеме и да нешто заједно сви покушамо да урадимо у заједници“, испричала је Обућина Ракић.

Јелена припрема још један документарни филм који говори о паду Берлинског зида и окончању Хладног рата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво