Отворен „Аниматор фест“ и изложба илустрација Иве Ћирић

У Културном центру у Јагодини отворен је 7. Међународни фестивал анимираног филма деце и младих, који ће трајати до 22. септембра и на коме ће бити приказано 49 филмова. На фестивалу ће бити приказана 33 филма за узраст до 15 година и 16 филмова за децу од 15 до 18 година. Фестивалу је претходило отварање изложбе илустрација-анимација аутора Иве Ћирић.

Изложба обухвата два сегмента, први део чине ауторске илустрације и илустрације за децу, кроз серију вињета за представе позориштанца „Пуж“, а други део ликовно сведочи о раду на филмовима Споменица (2010), Смисао – део пројекта „Радиовизија“ на текст Меше Селимовића за РТС (2018) и Флоризами, објаснила је на отварању ауторка изложбе Марија Вулић.

На изложби су постављене и лутке које је Ћирићева израдила за позоришну представу Тврдоглаво слонче путујућег позоришта „Весела типчурина“, а Вулићева је истакла да радови Ћирићеве „преносе снажну визуелну поруку“.

После изложбе, фестивал је почео такмичарским програмом прве категорије, филмовима за децу до 15 година.

Уприличен је и концерт групе „Квазартер“ и коктел добродошлице.

На фестивалу учествују аутори филмова из Руске Федерације, Хрватске, Португалије, Србије, Украјине, Бугарске, Немачке, Израела, Италије, Словеније, Швајцарске, Босне и Херцеговине, Пољске, Холандије...

Селекцију филмова извршили су уредница „Аниматор феста“ Марија Вулић из Јагодине и Михајло Драгаш из Бора.

Филмове за децу и младе до 15 година ће оцењивати жири у којем су Радостина Нејкова из Бугарске, Стевица Живков из Румуније и Андреа Мартињони из Италије.

Филмове за децу и младе од 15 до 18 година оцењиваће Ива Ђурић из Србије, Марија Лендова из Руске Федерације и Младен Ђукић из Републике Српске.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања и Скупштине града Јагодине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво