Ристовски: „Можда нећемо добити Оскара, али ће 'Краља Петра' видети велики део света“

„Ми вероватно нећемо добити Оскара за овај филм, као што га нису добили многи српски филмови пре нас, али смо изборили шансу да 'Краља Петра' види велики део света и свакако, око 4.000 чланова Америчке филмске академије, пише у ауторском тексту достављеном „Танјугу“ Лазар Ристовски, главни глумац и извршни продуцент филма 'Краљ Петар Први'.

Лазар Ристовски наводи да ће се „потрудити да нађе паре, и да их уложи у презентацију филма, како би свет видео право лице Србије, и како им у свести не би остала погрешна слика из Париза, на прослави стогодишњице Првог светског рата, или слика из Пољске на којој није било Србије, чију је заслужену славу узео неко други“. 

Краљ Петар Први је филм у који смо уложили не само снагу већ и веру, јер да нисмо веровали, победили би нас мрзитељи који су били активни у својој тежњи да нас омету на нашем путу ка успеху. Ти, квази познаваоци филма, квази интелектуалци и квази познаваоци људскости и етике, а нарочито квази националсти, биће тужни јер је српски кандидат за Оскара, Краљ Петар Први“, пише Ристовски.

Ристовски у тексту подсећа да је комисија наше Академије, у којој је било више 20 еминентних и признатих филмских стваралаца из свих области; од глумаца, редитеља, сценографа, монтажера, критичара, одлучила у корист његовог филма.

„Хвала свима онима који су помогли да се овај филм сними. Целој екипи, статистима који су учествовали у филму. Захваљујем се свима, до последњег сакупљача испаљених топовских чаура. Филм је са преко 200.000 гледалаца био један од најгледанијих у Србији. Тек је почео свој интернационални живот, а већ је освојио Гран при на фестивалу у Индији, као и мноштво награда на домаћим фестивалима“, пише Ристовски.

Према његовим речима, истински херој овог филма његов син Петар, који је редитељ номинованог остварења.

„Направили смо га без мржње, као што и краљ Петар није мрзео никога. Направили смо један антиратни филм који говори о великом злу, али у исто време и о великом јунаштву и страдању српског сељака, који је знао да реч Отаџбина значи исто што и Мајка, што и Земља, што и Отац и Син. Не бојим се патетике, као што се нисмо бојали племените патетике ни у филму. Свака уметност мора да буде патетична и да зрачи емоцијом, јер иначе није уметност“, закључује Ристовски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво